Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Gondokat okozhat a cseh kormány bukása az EU elnökségnek

A megbukott cseh kormány miniszterelnöke Mirek Topolanek elismerte, hogy kabinetjének távozása alááshatja az ország uniós elnökségét.
Az ellenzéki szociáldemokraták pártelnöke, Jirí Peroubek szerint Topolanek kormánya kizárólag az uniós elnökséggel tudta igazolni a kabinet létezését, de a globális gazdasági válságra "csukott szemekkel" tekintett. A bizalmatlansági szavazás napján, kedden az Európai Bizottság reményét fejezte ki, hogy Csehország továbbra is az eddigiekhez hasonlóan hatékonysággal tölti be az unió soros elnöki tisztségét.

Mirek Topolanek szerint a kialakult belpolitikai helyzet, az Európai Unió soros elnöki tisztségét ellátó államként meggyengítheti Csehországot. A szociáldemokraták pártelnöke, Jirí Paroubek szerint azért nyújtották be a bizalmatlansági indítványt, mert a cseh kormány "szégyent" jelentett az Európai Unióra, mivel képtelenek voltak ratifikálni a lisszaboni szerződést. Paroubek szerint a kormány bukása bizonyára megnehezíti az Csehország, és ezzel együtt az uniós elnöki tisztséget betöltő állam tárgyalási pozícióit.

Az Európai Unióban egyébként nem ez az első alkalom, hogy a soros elnöki tisztséget betöltő országban a mandátum ideje alatt megváltozik az adott tagállam kormánya. 1996-ban például Olaszországban Romano Prodi balközép kormánya nyerte meg a parlamenti választásokat, leváltva a Lamerto Dini vezette jobbközép kabinetet.1993-ben pedig Dánia soros uniós elnöki tisztsége idején volt kormányváltás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól vannak az Észak-Koreában elfogott amerikai újságírónők

Az Egyesült Államok eleinte azt közölte, hogy az újságírónőket kémkedéssel vádolják. Ezzel szemben… Tovább olvasom