Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Görögország elfogadta a közszféra reformját a ˝trojka˝ hitelének újabb részletéért cserébe

A külföldi hitelezők által szorgalmazott újabb megszorító csomagot fogadott el vasárnap éjjel a görög parlament, rábólintva egyebek közt a közszféra reformjára, benne köztisztviselők ezreinek leépítésére.

Az intézkedéscsomag, amely ellen több ezren tüntettek az este Athén központjában, lehetővé teszi, hogy a válságban lévő Görögország megkapja az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank (EKB) "trojkája" által felajánlott mentőcsomag következő, összesen 8,8 milliárd eurónyi részleteit.

A konzervatívok vezette kormánykoalíció 168 szavazatával 123 ellenében jóváhagyott törvény értelmében közintézmények tucatjait zárják be és 15 ezer köztisztviselőt bocsátanak el vagy küldenek nyugdíjba 2014 végéig. A lépés példátlan Görögországban, ahol a köztisztviselői munka garantáltan nyugdíjas állásnak számított mostanáig.

A csomag megbonthatatlansága érdekében formailag egyetlen cikkbe foglalt törvény kiterjeszti emellett a 2011-ben bevezetett ingatlanadó alanyainak körét - miközben 15 százalékkal csökkenti az adó mértékét -, több szakmát megnyit a versenyszféra előtt, valamint fizetési könnyítéseket, például 48 havi részletfizetési lehetőséget biztosít az eladósodott vállalatok és háztartások számára, hogy törleszteni tudják adó- és társadalombiztosítási hátralékaikat.

A legnagyobb ellenzéki párt, a baloldali Sziriza indítványozta, hogy a képviselők nyilvánítsák alkotmányellenesnek az újabb megszorító csomag sürgősséggel való tárgyalását, javaslatát azonban elutasította a parlamenti többség, amely egy utolsó pillanatban beterjesztett módosítással a minimálbért is csökkentette, havi 580 euróról 490-re.

Joanisz Szturnarasz pénzügyminiszter azt hangoztatta, hogy a sürgősséggel való tárgyalás elkerülhetetlen volt, mivel az eurózóna pénzügyminisztereinek "már hétfőn állást kell foglalniuk a hitelfolyósítás folytatásáról, tekintettel arra, hogy Görögország csak így tudja fizetni a béreket és a nyugdíjakat.

A parlament előtt tiltakozók szerint azonban az újabb intézkedések csak súlyosbítani fogják a görögök megpróbáltatásait. A közszféra szakszervezeteit egyesítő ADEDY tömörülés és a magánszektor alkalmazottainak legnagyobb érdekvédelmi szervezete, a GSEE azt jósolta, hogy az elfogadott törvény tovább fogja növelni az amúgy is rekord magas, 27 százalékos munkanélküliséget Görögországban.

Olvasóink írták

  • 1. pachakuti 2013. május 12. 11:29
    „Én inkább úgy fogalmaznék: a görög kormány a görög emberek ellenére elfogadja a cionisták ultimátumát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harcokat jelentettek egy szíriai vegyifegyver-létesítmény közeléből

A több mint két éve tartó szíriai konfliktusban már több mint 70 ezren vesztették életüket. Tovább olvasom