Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Guantánamói kínzások - közzéteszik a titkosszolgálati iratot

Engedélyezte a londoni felsőbíróság egy volt guantánamói fogoly állítólagos kínzásáról készült, a brit hatóságokkal megosztott amerikai titkosszolgálati iratok közzétételét; a brit kormány máris fellebbezni készül a döntés ellen.
A bíróság az etiópiai származású Binyam Mohamed ügyében hozta meg pénteken határozatát. Mohamedet 2002-ben Pakisztánban vették őrizetbe, majd állítása szerint három hónapon át tartották fogva, s amerikai és brit kihallgatói kegyetlenül megkínozták, hogy beismerő vallomásra bírják. Ezután Marokkóba vitték, ahol másfél évig őrizték, s mint állítja, ott is megkínozták. Innen 2004 januárjában Afganisztánba hurcolták - elmondása szerint itt is éheztették és verték -, végül még abban az évben átszállították a guantánamói amerikai börtöntáborba, ahol csaknem öt évig raboskodott. A férfit idén nyáron engedték el. Az amerikai titkosszolgálat összefoglalót készített a kínvallatásról, amelyet megosztott a brit kormánnyal. London nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva mindeddig elutasította a dokumentum közzétételét. A bíróság azonban úgy találta, hogy az irat nyilvánosságra hozatala nem sért komoly nemzetbiztonsági érdeket, sőt "elemi erejű közérdek" fűződik ahhoz, hogy a társadalom megismerhesse a dokumentumot. A brit kormány bejelentette, hogy fellebbezést nyújt be a bírósági döntés ellen. Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy nem elégedett a bírósági határozattal. Ian Kelly szóvivő Washingtonban hangsúlyozta, hogy meg kell óvni a nemzetbiztonsági szempontból kényes információkat, valamint azokat a bizalmas csatornákat, amelyeken keresztül azokat megosztják a szövetségesekkel.

Olvasóink írták

 • 6. flexsnake 2009. október 17. 15:21
  „kínozzák is meg őket, ők sem szívbajosak ha merényleteket kell elkövetni.”
 • 5. comet 2009. október 17. 10:14
  „3 - abrakapokusz- Obama vélhetően azért kapott béke Nobel díjat, mert megpróbál véget vetni azoknak a disznóságoknak, amiket a Bush, Tony Blair, Olmert, Netanyahu féle gazemberek művelnek. Obama amúgy lehet hogy az életével játszik, de mindenképpen nagy erőkkel megy szemben. A Nobel béke díj amúgy észrevehetően Obama szerint is korai volt, hiszen eddig csak kezdeményezésekről van szó, eredmény még kevés van.”
 • 4. Johnson 2009. október 17. 09:18
  „Aztán meg csodálkozik a nagyhatalom,ha az ilyen megkinzott emberekben annyi "gyülölet" van irántuk,merthát ezután még szeretniük kellene őket? Na nem is irok többet,mer aztán még engem is lenyomoznak,és vizbe fujtogatnak majd reggel,délben,este,már hogy szokjam a modern világot!”
 • 3. abrakapokusz 2009. október 17. 09:15
  „Itélet nélkül évekig fogvatartott és megkínzott emberek százai = Nobel-békedíj az elnöknek.”
 • 2. áldozat 2009. október 17. 09:13
  „Szerintem meg dögöljenek meg az ilyenek, van ennek más módszere is nem csak a kínzás!!
  Mit várunk 2009-et írunk!!!Nem előre haladunk a korral hanem visszafele,mint a jetik.....Csak így tovább....”
 • 1. Johnson 2009. október 17. 09:03
  „Szégyen! Egyszerűen szégyen,hogy a modern világban valakit is megkinoznak,hogy a keze rohadna le,aki embereket kinoz! Szánalmasok! Ne moderáljon ki senki!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellopták a macskát, megölték a halakat

Betörtek egy férfihoz az Egyesült Államokban csak azért, hogy ellopják a macskáját és megöljék… Tovább olvasom