Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Gyerekpornóbotrány a Pentagonban

Egyesült Államok - A gyerekpornó elérte az amerikai védelmi minisztériumot is; a Pentagon több tucat alkalmazottja az utóbbi években gyerekpornó anyagokat vásárolt és töltött le, többen hivatali számítógépükön tárolták az illegális tartalmakat - írta a The Boston Globe című napilap pénteken.
Az ügyben indított szövetségi vizsgálat során kiderült, hogy egyebek mellett a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), a Fejlett Védelmi Kutatások Intézete (DARPA) és a Nemzeti Felderítő Hivatal (NRO) munkatársai - magas szintű biztonsági hozzáférési joggal rendelkező tisztviselők - töltöttek le ilyen anyagokat. Ezek azon ügynökségek közé tartoznak, amelyek a legérzékenyebb adatokat kezelik a hírszerzés és a nemzetbiztonság területén.

Az újonnan nyilvánosságra hozott vizsgálati anyagokban az szerepel: az ügy nemzetbiztonsági kockázatot jelentett. Mert bár az elkövetők száma csekély ahhoz a több ezer személyhez képest, akinek a Pentagonban magas szintű hozzáférési joga a legtitkosabb anyagokhoz, a gyerekpornó anyagokat letöltőket megzsarolhatták, megfenyegethették vagy megvesztegethették volna. Többen közülük kormányzati titkokat ismertek és fontos katonai létesítményekbe volt bejárásuk - olvasható a Pentagon tavalyi belső bűnügyi vizsgálatának eredményében.

A nyomozás 2002-ben kezdődött, az illegális tartalmakat letöltők közül több ellen vádat emeltek, és sok ügy máig nem zárult le. Gary Comerford, a Pentagon főnyomozójának szóvivője közölte, hogy nagyon komolyan veszik az ilyen ügyeket.

A nyilvánosságra hozott anyagok nem tartalmaznak pontos adatot arról, hogy összesen hány tisztviselő érintett az ügyben, de a The Boston Globe értesülése szerint több mint 30 alkalmazottról van szó. Tizenhárom elkövetőre Kaliforniában bukkantak, közülük többen a nyugati part legtitkosabb katonai létesítményeiben dolgoztak.

Az Egyesült Államokban gyerekpornó vásárlása bűncselekmény, és az ilyen anyagok kormányzati számítógépen történő tárolása szintén törvénysértés.

Az egyebek között külföldi telefonbeszélgetések lehallgatásával foglalkozó NSA-ban két, legmagasabb szintű biztonsági engedéllyel rendelkező tisztviselő töltött le gyerekpornót. Egyikük, miután eljárást indítottak ellene, külföldre menekült, feltehetően Líbiában rejtőzködik. A másikat 2008-ban több mint öt év börtönre és életfogytig tartó próbaidőre ítélték.

Gyerekvédelmi szakértők riasztónak tartják, hogy a Pentagon titkos ügynökségeibe, ilyen magas szintekre is behatol a gyerekpornó, ugyanakkor nem tartják az ügyet különösebben meglepőnek. John Sheehan, az Elveszett és Kizsákmányolt Gyerekek Országos Központjának osztályvezetője rámutatott: nincs olyan jellegzetes személyiségkép, amely alapján a gyerekpornó elleni küzdelemben szűrést lehetne végezni, még a legmagasabb rangú tisztviselők között, bizalmi posztokon is előfordulhatnak elkövetők.

Olvasóink írták

 • 3. keiner 2010. július 23. 19:30
  „Ahmadinejad,
  http://velvet.hu/blogok/helyszinelo/2009/12/11/europai_pedofilhalozat_-_negyven_hazkutatas_16_vademelesi_javaslat_magyarorszagon/”
 • 2. mitudomain 2010. július 23. 19:05
  „NE irigykedj!”
 • 1. Ahmadinejad 2010. július 23. 17:44
  „Ja elfelejtettem, de mit várjon az ember a beosztott pentagontól, amikor bill clinton az ovális irodában szopatta a kurváját!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötezer olasz étterem van a maffia kezében

Olaszország - Csaknem ötezer olasz étterem van a maffia kezében, amely főként pénzmosásra használja… Tovább olvasom