Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Haiyan tájfun - Életben van a Fülöp-szigeteken eltűnt magyar

Az első tömeges temetést a város határán kívül eső temetőben végezték el, harminc holttestet helyeztek a sírba.
Életben van a Fülöp-szigeteken eltűnt magyar

Életben van az a magyar állampolgár, akiről  napokig nem lehetett tudni a Fülöp-szigeteki tájfun után -  jelentette be Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat  igazgatója az M1 Ma reggel című műsorában csütörtökön.  

Szenczy Sándor elmondta: éjfél után nem sokkal kapta az  információt, hogy életjelet adott magáról az a fiatal férfi, akit  napok óta kerestek a szigeteken. A férfi nem érzi magát  biztonságban, szeretne minél hamarabb Magyarországon lenni - tette  hozzá az igazgató.  

Lukács Csaba, a szeretetszolgálat önkéntese telefonon a  helyszínről jelentkezve azt mondta: a magyar férfi a körülményekhez  képest jól van. Nem tudnak vele kommunikálni, de a GPS-koordináták  alapján méterre pontosan tudják, hol van.  

Lukács Csaba beszámolt arról is, hogy a terület nem biztonságos,  mindenféle szállítási útvonal le van zárva. Most azon dolgoznak,  hogy járművet találjanak, amellyel ki tudják őt hozni onnan.  Kiemelte: százezer számra próbálnak menekülni az emberek a  szigetekről, onnan viszont, ahol a magyar férfi tartózkodik, még nem  indult meg az emberek evakuálása. Az önkéntes hozzátette: bíznak  abban, hogy a férfit 24 órán belül haza tudják hozni.  

A Haiyan tájfun által leginkább sújtott Fülöp-szigeteki  városban, Taclobanban elkezdték csütörtökön a halottak tömegsírba  temetését. Az erre tett kísérlet az előző nap meghiúsult, mert a  hatóságok tűzpárbajba keveredtek fegyveres fosztogatókkal.  

Az első tömeges temetést a város határán kívül eső temetőben  végezték. Harminc, fekete zsákba tett holttestet helyeztek a sírba.  Vallási szertartást nem tartottak. A nap folyamán még csaknem 170  holttest tömegsírba temetését tervezik ott. A taclobani önkormányzat  már mintegy 2000 holttestet gyűjtött össze.  

Fel kell gyorsítani a túlélők segélyezését, mert a helyzet  kétségbeejtő, az embereknek óriási szükségük van a segítségre -  jelentette ki csütörtökön Valerie Amos, az ENSZ humanitárius  műveleteit koordináló hivatalának vezetője Manilában.  

Helyi idő szerint csütörtökön késő délután megérkezett a vihar  által megtépázott Fülöp-szigeteki Samar tartomány partjaihoz a  George Washington amerikai repülőgép-hordozó, fedélzetén ötezer  katonával és 80 repülőgéppel. A négy másik hadihajó által kísért  hordozó a remények szerint nagyban segíteni fogja a mentési  munkálatokat. Mark Montgomery ellentengernagy, az egység parancsnoka  közölte: a George Washington 21 helikopterével az amerikai  haditengerészet jelentős szerepet tud vállalni a segélyszállítmányok  eljuttatásában a rászorulókhoz.  

Az amerikai fegyveres erőknél elrendelték a haditengerészet  egyik kórházhajójának felkészítését a segítségnyújtásra. A hajó  néhány nap múlva tudna indulni, és három hétbe telne, amíg San  Diegóból eljutna az ázsiai országba, de útja közben meg kellene  állnia Hawaiion, hogy személyzetét és felszereléseit kiegészítse -  közölte a haditengerészet csendes-óceáni flottája. A hajón egy  időben több száz beteget lehet ápolni.  

Japán ezer katonát, négy hadihajót és helikoptereket küld a  térségbe a helyreállítás támogatására, ez a szigetország haderejének  a legnagyobb művelete a II. világháború óta.   

"Az utcákon még mindig holttestek hevernek. Ijesztő" - mondta  Alfred Romualdez, Tacloban polgármestere a Reuters hírügynökségnek.  A helyreállítást nehezíti, hogy sem teherautóból, sem üzemanyagból  nem áll elegendő mennyiség a hatóságok rendelkezésére, mivel sok  benzinkutas nem volt hajlandó kinyitni a fosztogatásoktól való  félelmében.  

A segélyszállítmányok jelentős része Manila és Cebu repterén  vesztegel, ami már eljutott Tacloban repterére, annak a kiosztása is  nehezen megy. A taclobani repülőteret az utóbbi napokban  elkeseredett menekülők lepték el, de döntő többségük nem jutott fel  a gépekre, s az ott összegyűlt élelmiszer- és vízszállítmányokból  sem kaphatott. A reptér mellett egy romos épületben felállított  rögtönzött klinikán alig van gyógyszer - írta csütörtöki helyszíni  riportjában a Reuters hírügynökség.  

Csütörtökön kezdte meg a munkát a Magyar Református  Szeretetszolgálat orvoscsapata, amely szintén Taclobanban van.  Jelenleg a város egyik kórházának sürgősségi osztályán dolgoznak,  ahol sérüléseket látnak el, műtéteket végeznek. Ezen az osztályon  vezetik le a szüléseket is - közölte Sári Ferenc, az orvoscsoport  vezetője.  

Osgyán Dániel, a küldöttség vezetője akadozó áramellátásról,  összedőlt épületekről számolt be - olvasható Gilicze Réka szóvivő  közleményében. "A város repülőtere olyan, mintha egy zombifilm  forgatási helyszíne lenne, a település pedig úgy néz ki, mint egy  nagy szeméttelep, a kórház környékén sem maradtak épségben épületek.  A segélyosztó helyeken három-négy kilométeres sorok alakultak ki."   

A Jezsuita Rend közleménye szerint Ferenc pápa felszólítására a  magyar jezsuiták és barátaik gyorsgyűjtést rendeznek a  fülöp-szigeteki lakosság megsegítésére.   

Az ENSZ szerint a Haiyan szupertájfun - minden idők egyik  legerősebb vihara - több mint 11 millió embert érintett, 673 ezren  kényszerültek otthonuk elhagyására. 

Taclobanban elkezdték a halottak tömegsírba temetését

A Haiyan tájfun által leginkább sújtott Fülöp-szigeteki városban, Taclobanban elkezdték csütörtökön a halottak tömegsírba temetését. Az erre tett kísérlet az előző nap meghiúsult, mert a hatóságok tűzpárbajba keveredtek fegyveres fosztogatókkal.

Az első tömeges temetést a város határán kívül eső temetőben végezték el. Harminc, fekete zsákba tett holttestet helyeztek a sírba. Vallási szertartást nem tartottak. A nap folyamán még csaknem 170 holttest tömegsírba temetését tervezik ott. A taclobani önkormányzat már mintegy 2000 holttestet gyűjtött össze.

Fel kell gyorsítani a túlélők segélyezését, mert a helyzet kétségbeejtő, az embereknek óriási szükségük van a segítségre - jelentette ki csütörtökön Valerie Amos, az ENSZ humanitárius műveleteit koordináló hivatalának vezetője Manilában. Hivatalos adatok szerint legalább 2357 ember vesztette életét a viharban. A Fülöp-szigeteki Vöröskereszt 22 ezer eltűnt emberről tud.

Taclobanban a csütörtöki beszámolók szerint továbbra is akadozik a segélyszállítmányok eljuttatása a túlélőkhöz. Az önkormányzatnál mindössze 70 ember vette fel a munkát, míg a tájfun előtt még 2500 dolgozója volt a hivatalnak.

"Az utcákon még mindig holttestek hevernek. Ijesztő" - mondta Alfred Romualdez, Tacloban polgármestere a Reuters hírügynökségnek. A helyreállítást nehezíti, hogy sem teherautóból, sem üzemanyagból nem áll elég a hatóságok rendelkezésére, mivel sok benzinkutas nem volt hajlandó kinyitni a fosztogatásoktól való félelmében.

A segélyszállítmányok jelentős része Manila és Cebu repterén vesztegel, ami már eljutott Tacloban repterére, annak a kiosztása is nehezen megy. A taclobani repülőteret az utóbbi napokban elkeseredett menekülők lepték el, de döntő többségük nem jutott fel a gépekre, s az ott összegyűlt élelmiszer- és vízszállítmányokból sem kaphatott. A reptér mellett egy romos épületben felállított rögtönzött klinikán alig van gyógyszer - írta csütörtöki helyszíni riportjában a Reuters hírügynökség.

Jericho Petilla energiaügyi miniszter szerint még hat napba telhet, amíg újra lesz áram a vihar sújtotta településeken. Taclobanban azonban először rendet kell teremteni, mivel "ha nincs béke és rend, nehéz helyreállítani a villanypóznákat" - mondta. A városban szerdán több helyen erőszakos fosztogatások voltak, a hadsereg legalább egy alkalommal tűzpárbajba keveredett ismeretlenekkel. Beszámolók szerint a helyi közhangulatot a korábbi elkeseredettség helyett egyre inkább a felháborodottság és a harag jellemzi. A helyzet kezelése miatt súlyos bírálatok érték a Fülöp-szigetek elnökét, Benigno Aquinót és kormányát.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) arról számolt be, hogy 50 ezer emberhez juttattak el élelmiszersegélyt Tacloban környékén. Várhatóan csütörtök este érkezik meg a Fülöp-szigetek partjaihoz a George Washington amerikai repülőgép-hordozó, fedélzetén ötezer katonával és 80 repülőgéppel, ami a remények szerint nagyban segíteni fogja a mentési munkálatokat. Japán ezer katonát és hadihajókat küld a térségbe a helyreállítás támogatására, ez a II. világháború óta a szigetország haderejének legnagyobb művelete.

Az ENSZ szerint a Haiyan szupertájfun - minden idők egyik legerősebb vihara - több mint 11 millió embert érintett, 673 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására.

Kapcsolódó: Haiyan tájfun - 2200 fölé emelkedett a halottak száma

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felrobbant egy földgázvezeték Texasban, Milfordot kitelepítették

Robbanás történt csütörtökön egy földgázvezetékben a texasi Milfordnál, a rendőrség felkérte a… Tovább olvasom