Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Halálbüntetés a fertőzött kínai tejpor miatt

A melaminnal fertőzött kínai tejporok előállítása és forgalomba hozatala miatt csütörtökön Kínában halálbüntetésre ítélték az ügy egyik vádlottját.
A Xinhua kínai állami hírügynökség szerint az ügyet kezelő bíróságon csütörtökön mind a 21 vádlott esetében ítéletét hirdetnek. A vesekövet okozó melaminnal fertőzött tejporok miatt 2008 szeptembere óta - a hivatalos kínai kormányzati adatok szerint - hat gyerek halt meg, és csaknem háromszázezren betegedtek.

A kínai állami hírügynökség szerint a halálra ítélt férfi az első vádlott, akinek ügyében ítéletet hozott a bíróság a tejbotrány miatt.

A kínai melamin botrány szeptemberi kirobbanásakor a Sanlu cég állt az ügy középpontjában, mivel a vállalat tejporában bukkantak először a vesekövet okozó vegyi anyagra. Korábbi sajtóhírek szerint a cég tudott a szennyezésről, de helyi kormányzati tisztségviselőkkel együttműködve titkolni próbálták az esetet. A Sanlun kívül később 21 másik cégről derült ki, hogy szintén melaminnal dúsítottak élelmiszereket. A botrány után a kínai származású tejtermékeket világszerte visszahívták az üzletekből.

A nagy mennyiségben fogyasztva vesekövet okozó vegyi anyagot azért adták a tejtermékekhez, hogy azok fehérjében gazdagnak tűnjenek A kínai büntetőjog szerint kivégzésre lehet ítélni azokat, akik tudják, hogy mérgező anyaggal szennyezett ételeket készítenek, vagy árulnak.

Olvasóink írták

 • 9. flexsnake 2009. január 22. 18:58
  „Két embert itéltek halálra nem egyet.
  Ja ilyen alapon hogy hibázhatnak is, engedlyük ki a gyilkosokat. Mert ugye lehet hogy mégis ártatlanok. Azért nagyon ritkán kerül börtönbe az aki ártetlan. Támogatom a halálbüntetést visszaeső, különös kegyetlenséggel elkövetett tettek miatt. Azokra akiknél a bünismétlés lehetősége fennáll.
  Mert miért engedjük szabadon 25év mulva a többszörös gyilkost? Miért?”
 • 8. achilleus 2009. január 22. 18:58
  „Emlékeztetőül:
  "A vádirat szerint az osztrák Kotányi GmbH képviselője 2004 májusában értesítette a szegedi részvénytársaságot, hogy a cég által szállított fűszerpaprika őrlemény aflatoxin-tartalma meghaladja a határértéket. A szegediek a 20 ezer kilós szállítmányt visszáruként átvették. Az első- és másodrendű vádlott döntése alapján, a harmadrendű vádlott segítségével a szennyezett árut forgalomba hozatali szándékkal újra felhasználták. Részben belföldi csemegeőrleményt készítettek belőle, részben 50 százalékos keveréssel a Kotányi számára higított fűszerpaprika őrleményként visszaküldték. A belföldi csemegeőrleményből a cég több mint 3 ezer 700 kilogrammot értékesített is. Az ügyész kifejtette: az aflatoxin igen erős rákkeltő anyag, így nincs olyan küszöbérték, amely alatt ne lenne káros az emberre. (...)"”
 • 7. achilleus 2009. január 22. 18:50
  „Nem "fertőzött", hanem "szennyezett".
  TöbbekneK (maradjunk a témánál): És az aflatoxinos paprikáért mi járt? Ejnye-bejnye??”
 • 6. che 2009. január 22. 18:31
  „Csak ne oly hevesen honfitársaim, gondoljatok bele mit kértek ! A halál büntetés visszaállítása nem garantálja a törvények pontosságát illetve a hiba kizárását. Bárkit kivégezhetnek ártatlanul, aztán kiderül hogy mégsem hibás de már késő...?! Erre, az ártatlanul elitéltekre, van bőven példa a mai világunkban is, be lehet mocskolni egy ember életét hamis vádakkal is nem hogy kivégzéssel !?”
 • 5. Kraftwerk 2009. január 22. 15:40
  „Csatlakozok ehhez az elmélethez én is!!!
  Nálunk is nyugodtan be lehetne vezetni vissza a halálbüntetést,úgy mint a régi (még)szebb időkben....
  Legalább rend lenne az országban,jogilag,de ehhez nagyon sok változás kellene az országban,ami nemcsak az átlagploretárra,hanem a nagyobb személyekre is vonatkozzon!!!!!
  Ha politikailag ilyet csinálna egy miniszterelnök az országban,hogy tönkretesz egy nemzetet,egy komplett országot elad,kiárusít,stb...Ezért kint sorfal elé kell állni a többi bűntárssal eggyütt,és SORTÜZET nyitnak rájuk!!!Nálunk,ilyenkor lemond a kormánypárt,és ejnye-bejnye van,és nyilatkoznak közben a(lefizetett)tv csatornákon,és azt mondják:MEG LEHET MAGYARÁZNI....Gondolom,mindenkinek ismerős a mondat....
  Én rendet tennék az országban,ha rajtam múlna,az tuti.......
  Még valami:Kínában,a kivégzések után TELJES VAGYONELKOBZÁS TÖRTÉNIK,és a felhasznált lőszer mennyiséget KI KELL FIZETNI!!!
  Elgondolkodtató!!!
  MEDDIG ALSZOL MÉG KIS HAZÁM???????????”
 • 4. Piki 2009. január 22. 13:39
  „Tessék!
  Lehet példát venni!”
 • 3. alibaba 2009. január 22. 12:49
  „A magyar bíróságok, bírák figyelmébe ajánlom, erről lehet, és kell példát venni!”
 • 2. flexsnake 2009. január 22. 11:14
  „Hu de kemény. Nálunk elfogynának a kreolok, ember! Kénytelenek lennénk befeküdni a szoliba :D”
 • 1. KolompárRómeó 2009. január 22. 09:06
  „Egy orszag, ahol rend van. Itt is ez kene. Azonnal kiurulne pl. a parlament.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barack Obama megismételte az elrontott elnöki esküt

Barack Obama amerikai elnök megismételte szerdán elnöki esküjét, amelyet az egy nappal korábbi… Tovább olvasom