Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C Még több cikk.

Harckocsik ágyúzzák Damaszkusz déli peremét

Harckocsikat vezényelt a Damaszkusz körüli körgyűrűre szerdán a szíriai hadsereg, és ágyúzta a főváros déli peremkerületeit, ahol a felkelők tevékenykednek - jelentették hírügynökségek helyi lakosokra hivatkozva.
Legkevesebb nyolc ember vesztette életét a Kafr-Szúsza, Daraja, Kadám és Nar-Áisa városrészek elleni, légicsapásokkal kísért tüzérségi támadásokban - közölték helyi források.

A helyiek szerint a katonaság nem ágyúzta ilyen intenzíven a fővárost azóta, hogy a múlt hónapban visszaszerezte fölötte az ellenőrzést. Egy helyi lakos szerint egész Damaszkusz rázkódik a tüzérségi támadások dörejétől. Egy ellenzéki aktivista azt mondta, hogy a felkelők - akik a hadsereg intenzív műveletei miatt a múlt hónapban elhagyták Damaszkuszt - kezdenek visszaszivárogni a fővárosba, Bassár el-Aszad elnök rezsimje pedig ágyúzással és helikopteres bombatámadásokkal reagál erre, vagyis "háborús légkör van kialakulóban" Damaszkuszban.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű ellenzéki szervezet szerint több tucat polgári lakos vesztette életét a főváros melletti Moadamíja-as-Sámban, ahol a hadsereg a helyszínen végzett ki foglyokat. A települést több napig tartó ádáz harcok után kedden rohanta le a hadsereg.

Az OSDH szemtanúkra és helyi aktivistákra hivatkozó összesítése szerint kedden 198 ember - 127 polgári lakos, húsz felkelő és 51 katona - halt meg Szíriában, s közülük 42-en a Damaszkusztól hat kilométerre nyugatra fekvő, kétszázezres Moadamíjában vesztették életüket. Az áldozatok száma az utóbbi helyen ennél is több lehet, mivel a katonák tüzet nyitottak egy gyászmenetre.

Az OSDH szerint az északi Aleppóban 31 civil áldozata van a hadsereg tüzérségi támadásainak és a harcoknak, közöttük öt nő, valamint ugyanannyi gyerek.

A szíriai harcok következményeképpen Libanon északi nagyvárosában, Tripoliban is fegyveres összecsapások robbantak ki ott élő szunniták és alaviták között. Az előbbiek ellenségei az Aszad-rezsimnek, az utóbbiak pedig támogatják, tekintettel arra, hogy maga a szíriai államfő is közülük való. Kórházi források szerint az éjszaka tízre nőtt a halálos áldozatok száma, s száznál több a sebesült. Szemtanúk szerint szerdára virradóra kéttucatnyi detonáció rázta meg a várost, feltehetően rakétagránátok robbantak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha London nem fenyeget, Ecuador tárgyal Assange-ről

London azzal fenyegetett, hogy rendőrsége megrohamozza a dél-amerikai ország nagykövetségét és… Tovább olvasom