Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Hosszú búcsú Cháveztől

A venezuelai elnök holttestét még hét napon át a ravatalon hagyják, hogy minden gyászoló láthassa.

Caracasban helyi idő szerint délelőtt kezdődött és órákon át tartott Hugo Chávez állami temetési szertartása. A venezuelai elnök búcsúztatásán 33 állam- és kormányfő, közöttük Európából csak Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök vett részt.

A ravatalozóként szolgáló katonai akadémia előtt tízezrek álltak sorban, hogy egy utolsó pillantást vethessenek a rendkívül népszerű politikus földi maradványaira. A ceremóniáról az összes venezuelai televízió és rádió élő adásban számolt be. A pénteki napra munkaszünetet hirdettek Venezuelában.

Az elnök holttestét még hét napon át a ravatalon hagyják, hogy minden gyászoló láthassa. Péntekig több mint kétmillióan tekintették meg. Később a bebalzsamozott holttestet a forradalom múzeumában helyezik el.

A pénteki szertartás során az államfők - köztük Raúl Castro Kubából és Mahmúd Ahmadinezsád Iránból - egymást váltva díszőrséget álltak a koporsó körül. Az Európai Unió tagországaiból és az Egyesült Államokból csak alacsonyabb rangú küldöttségek érkeztek Caracasba.

A szertartás után, helyi idő szerint este rendkívüli ülést tart a venezuelai parlament, amely beiktatja az elnöki hivatalba Nicolás Maduro eddigi alelnököt. Az ellenzék túlnyomó része nem vesz részt az aktuson, mert úgy értelmezi az alkotmányt, hogy a parlament elnökének kellene betöltenie az államfői tisztséget a 30 napon belül megtartandó választások eredményének kihirdetéséig.

Maduro a szertartáson megígérte, hogy folytatja Chávez küzdelmét a szocializmusért Venezuelában. A legfrissebb hangulatfelmérés 46:34 százalékos arányú támogatottságot mutatott ki az ő oldalán az ellenzék elnökjelöltjével szemben.

Hugo Rafael Chávez Frías 1999-től volt elnök. Élete 59. évében, kedden hunyt el hosszas rákbetegség következtében, amelyből Kubában próbálták meg kigyógyítani. A caracasi állami gyászszertartás kezdetével egy időben Havannában 21 ágyúból díszlövést adtak le az emlékére.

Korábban írtuk:

Caracasban helyi idő szerint délelőtt 11 órakor megkezdődött Hugo Chávez állami temetési szertartása. A venezuelai elnök búcsúztatásán 33 állam- és kormányfő, közöttük Európából csak Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök vesz részt.

A ravatalozóként szolgáló katonai akadémia előtt még ezrek álltak sorban, hogy egy utolsó pillantást vethessenek a rendkívül népszerű politikus földi maradványaira. A ceremóniáról az összes venezuelai televízió és rádió élő adásban számol be. A pénteki napon munkaszünetet tartanak Venezuelában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedden kezdődik a pápaválasztó konklávé

A bíborosok a jövő héten kezdődő pápaválasztáson latin nyelven szavaznak. Tovább olvasom