Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Hűséget fogadtak a pakisztáni tálibok az Iszlám Államnak

Az Iszlám Állam, amely Szíriában és Irakban nagy területeket tart ellenőrzése alatt, már megjelent Dél-Ázsiában is.
Hűséget fogadtak szombaton a pakisztáni tálibok az Iszlám Állam nevű szélsőséges szervezetnek, és utasították a régióban harcoló fegyvereseiket, hogy segítsenek a Közel-Keleten működő szervezetnek egy globális iszlám kalifátus létrehozásában.

Az íd al-adha áldozati ünnep alkalmából szombaton kiadott, s a Reuters brit hírügynökséghez elküldött közleményében Sahidulla Sahid, a pakisztáni tálibok szóvivője úgy fogalmazott, hogy az Iszlám Állam oldalán állnak, harcosokat küldenek és minden lehetséges támogatást megadnak.

Az Iszlám Állam, amely Szíriában és Irakban nagy területeket tart ellenőrzése alatt, már megjelent Dél-Ázsiában is, amelynek egyes részein hagyományosan muzulmán lázadó csoportok tevékenykednek.

Bár kevés bizonyíték van arra, hogy már szilárd szövetség alakult volna ki az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő pakisztáni tálibok és az Iszlám Állam (IÁ) között, az utóbbi időben az IÁ aktivistái a pakisztáni Pesavár városban a csoportot dicsérő röpiratokat terjesztettek. Az indiai Kasmírban pedig utcai demonstrációkon tűntek fel az IÁ zászlói.

A közelmúltban még olyan spekulációk keringtek, miszerint a tálibok vezetői, akik országaik kormányát akarják megbuktatni és az iszlám törvénykezésen alapuló államot akarnak felépíteni, bizalmatlanok az Iszlám Állammal szemben.

A pakisztáni tálibok különállóan működnek az afganisztáni táliboktól, de lazán kötődnek egymáshoz. Sokan attól tartanak, hogy miután az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő kivonul Afganisztánból, olyan csoportok, mint például a Hakkáni-szövetség, kihasználhatják a biztonsági vákuumot befolyásuk erősítésére Afganisztánban.

A pakisztáni tálibok vezetői között súlyos belső rivalizálás alakult ki tavaly, amikor a befolyásos Seher Jár Mehszúd frakciója nem volt hajlandó elfogadni első számú vezetőnek Fazlulla mollát. Az Iszlám Állam kihasználhatja a belső versengést, és eláraszthatja az ádáz Nyugat-ellenes ideológiától megfertőzött régiót, ahol fiatal munkanélküli férfiak készek fegyvert ragadni és harcolni az iszlám nevében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merkel óvatosan bírálta Kínát

A német kancellár megelégedéssel nyugtázta, hogy a hongongi tüntetések eddig békésen zajlottak. Tovább olvasom