Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Ingatag a tűzszünet, összetűzésekről érkeztek jelentések

Az UNIAN hírügynökség szerint a szakadárok tűz alá vették reggel a donyecki repülőteret.

A pénteken megkötött tűzszüneti megállapodás ellenére vasárnap újabb összetűzések törtek ki az ukrán katonák és a Moszkva-barát kelet-ukrajnai szakadárok, illetve orosz katonák között helyi médiajelentések szerint.

Az UNIAN hírügynökség szerint a szakadárok tűz alá vették reggel a donyecki repülőteret, amely az ukrán katonák ellenőrzése alatt áll, és amely környékén az elmúlt hetekben súlyos harcok voltak. Az ukrán média arról is beszámolt, hogy tüzérségi fegyverek robaja hallatszott vasárnap reggel Mariupol egyik keleti városnegyedében is.

Az UNIAN szerint az utóbbi városban a műtőasztalon halt meg egy 33 éves nő, akit repeszek okozta sebesülésekkel szállítottak egy ottani kórházba vasárnapra virradóra - ő a mariupoli összetűzések első polgári áldozata.

Az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolnál már szombat este is tüzérségi párbajról számoltak be szemtanúk. A két oldal az előző nap egymást vádolta a tűzszünet megsértésével.

Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője szervezetének Facebook-oldalán arról tájékoztatott, hogy az ukrán hadsereg betartja a fegyvernyugvást, azonban a katonákat vasárnapra virradó éjjel számos támadás érte.

Andrij Purgin, a szakadárok által önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" miniszterelnök-helyettese közben azt mondta vasárnap a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva, hogy a felkelők nem használják és nem is fogják használni fegyvereiket, és a provokációk ellenére szigorúan tartják magukat a tűzszüneti megállapodáshoz. Purgin nem részletezte, hogy milyen provokációk érik a szakadárokat.

Az orosz média arról is hírt adott vasárnap reggel, hogy a donyecki és a luhanszki "népköztársaság" vezetői a tűzszünet betartásának ellenőrzésére szólították az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ). Azt várják az EBESZ-től, hogy elfogulatlanul végezze a megállapodás ellenőrzését és az ukrajnai helyzet megfigyelését.

Az ukrán hadsereg és az oroszpárti kelet-ukrajnai szeparatisták között pénteken késő délután lépett életbe tűzszünet, amely egy tágabb béketerv részét képezi. Célja, hogy véget vessenek az öt hónapja tartó harcoknak. Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton egyetértett abban, hogy nagy vonalakban betartják a tűzszünetet a szemben álló felek, de további lépésekre van szükség ahhoz, hogy még tartósabb fegyvernyugvás jöjjön létre.

Az EBESZ vasárnap közzétette a Minszkben megkötött 12 pontos megállapodás teljes szövegét. Ez alapján a tűzszünet, illetve az ukrán-orosz államhatár ellenőrzését az EBESZ-nek kell biztosítania; szabadon kell engedni az összes túszt és törvénytelenül fogvatartott személyt; javítani kell a kelet-ukrajnai humanitárius helyzeten és meg kell szervezni a régió újjáépítését; valamint ki kell vonni Ukrajna területéről "a törvénytelen fegyveres csoportokat, a hadieszközöket, a fegyvereseket és a zsoldosokat".

Kijev emellett vállalta, hogy Donyeck és Luhanszk megye különleges jogállást kap, és ott előre hozott helyhatósági választásokat tartanak; a harcokban részt vevők amnesztiában részesülnek; és "folytatják a nemzeti párbeszédet" Ukrajnában.

Petro Porosenko szóvivője közölte egy kijevi lappal vasárnap, hogy a minszki megállapodással összhangban elkezdődött a fogolycsere: a vezérkarból származó információk szerint a Luhanszk megyei Milove ellenőrző pontnál két ukrán katonát adtak át a hadseregnek.

Ugyanakkor két nappal a tűzszünet megkötése után az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet mindkét felet háborús bűncselekmények elkövetésével vádolta meg. A szervezet jelentése szerint az ukrán kormányerők számos helyen lakott térségeket vettek heves tüzérségi tűz alá, az oroszbarát szakadár fegyveresek ugyanakkor emberrablásokat, kínzásokat, gyilkosságokat követtek el.

Ezzel párhuzamosan Porosenko pártjának elnöke azt állította, hogy a NATO öt tagállama kész fegyvereket szállítani Ukrajnának. "A (múlt heti walesi) NATO-csúcson az Egyesült Államokkal, Franciaországgal, Olaszországgal, Lengyelországgal és Norvégiával megállapodásra jutottunk arról, hogy ellátnak minket katonai tanácsadókkal és modern fegyverekkel" - írta a Facebookon Jurij Lucsenko pártelnök. Az állítólagos megállapodásokat más források nem erősítették meg.

Korábban írtuk

Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai helyzetet figyelemmel kísérő katonapolitikai szakértő szerint a minszki tűzszüneti megállapodás ellenére a Moszkva-barát kelet-ukrajnai szakadárok és az orosz katonák folytatják az ukrán hadsereg állásai elleni támadásokat, a szeparatisták egyik vezetője viszont az ukrán hadsereget vádolja provokációkkal.

Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője szervezetének Facebook-oldalán arról tájékoztatott vasárnap reggel, hogy az ukrán hadsereg szigorúan betartja a Minszkben pénteken tető alá hozott tűzszüneti megállapodást, a katonák kizárólag akkor nyitnak tüzet, ha megtámadják őket.

A katonai szakértő szerint szombat este támadás érte az ukrán katonákat Sztanicja Luhanszka, Donecke, Zolota és Debaljceve településeknél. Donecke közelében aknavetőkkel lőtték az ukrán hadsereg állásait. Timcsuk megerősítette a szombat este megjelent híreket, amelyek szerint az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol közelében is támadás érte az ukrán katonákat és a polgári létesítményeket. Az UNIAN hírügynökség szerint Timcsuk jelentésében további öt olyan települést említ, amely közelében tűzet nyitottak az ukrán fegyveres erők tagjaira.

Andrij Purgin, a szakadárok által önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" miniszterelnök-helyettese ugyanakkor azt mondta vasárnap a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva, hogy a felkelők nem használják és nem is fogják használni fegyvereiket, és a provokációk ellenére szigorúan tartják magukat a minszki tűzszüneti megállapodáshoz. Purgin nem részletezte, hogy milyen provokációk érik a szakadárokat. Leszögezte azonban, hogy a donyecki köztársaság vezetői és polgárai biztosak abban: céljaik békés úton, tárgyalóasztalnál is elérhetők.

Az orosz média arról is hírt adott vasárnap reggel, hogy a donyecki és a luhanszki "népköztársaság" vezetői a tűzszünet betartásának ellenőrzésére szólították az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ). Azt várják az EBESZ-től, hogy elfogulatlanul végezze a megállapodás ellenőrzését és az ukrajnai helyzet megfigyelését.

"Rendkívüli fontosnak tartjuk azt, hogy elérjük a vérontás befejezését és megelőzzük a humanitárius katasztrófát a délkeleti régiókban" - áll Olekszandr Zaharcsenko donyecki és Ihor Plotnickij luhanszki "miniszterelnök" közös közleményében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama szerdán mutatja be az IÁ elleni stratégiáját

Az elnök kijelentette, hogy előreláthatólag nem tervezi amerikai katonák szárazföldi bevetését. Tovább olvasom