Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Ír népszavazás - Lassan halad a voksolás

Lassan halad a népszavazás írországban, ahol pénteken másodszor voksolnak az Európai Uniót megreformáló lisszaboni szerződésről.
Jóllehet a szavazóhelyiségek helyi idő szerint 7 (közép-európai idő szerint 8) órától már nyitva tartanak, délután közepéig mindössze 20-25 százalékos volt a részvételi arány. Tisztségviselők mindazonáltal arra számítanak, hogy a munkaidő lejárta után többen szavaznak majd a 22 (23) órás urnazárásig.

A voksolás országszerte lassan haladt, de a részvételi arány különösen alacsony volt az Európai Unióval szemben hagyományosan ellenséges ír munkáskerületekben.

Booterstownban, Dublin középosztálybeliek lakta külvárosában pedig sokan fogcsikorgatva adták le "igen" szavazatukat. "Nem szívesen voksoltam igennel, mert bizonyos fokig kényszernek éreztem" - érzékeltette a közhangulatot David Early fényképész újságíróknak nyilatkozva.

Dick Roche, az európai ügyek ír államtitkára úgy nyilatkozott, hogy egyelőre jók az "igen" voksok győzelmi esélyei, de ehhez még a lakosság további népszavazási részvételére van szükség.

A legfrissebb felmérések szerint az igenek aránya 48 és 68, míg a nemeké 17 és 33 százalék között lehet. Európai vezetők remélik, hogy az igenek többségével kimozdulhat a holtpontról a európai intézmények reformja.

Brian Cowen ír kormányfő csütörtökön, vidéki választókerületében kampányolva bizakodását fejezte ki, hogy az írek támogatni fogják a szerződést, amelynek hatályba lépéséhez mind a 27 tagállam jóváhagyása szükséges. Dick Roche egy interjúban úgy vélekedett, hogy egy esetleges elutasítás a lisszaboni szerződés elvetését jelentené, azaz kétsebességű Európai Unió jönne létre.

A 27 uniós tagállam közül írország az egyetlen, amelyben az alkotmány értelmében népszavazásra van szükség a szerződés ratifikálásához. Az írek 2008. június 12-én 53,4 százalékos arányban elutasították a lisszaboni szerződést. Ellentételezés fejében azonban végül vállalták, hogy megismétlik a referendumot. "A garanciák megcáfolhatatlanok ..., és lényegesen megváltoztatták a népszavazás dinamikáját" - mondta az ír kormányfő, utalva azokra a biztosítékokra, amelyeket Dublin az uniótól kapott az abortusz tilalmára, a katonai semlegességre és az alacsony adókulcsokra vonatkozóan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izrael elengedte a palesztin női foglyokat

Elengedte pénteken Izrael azokat a palesztin női foglyokat, akikért cserébe a zsidó állam egy… Tovább olvasom