Délmagyar logó

2017. 09. 27. szerda - Adalbert 14°C | 22°C Még több cikk.

Irán maga akarja dúsítani urániumkészletét

Irán maga akarja 19,5 százalékosra dúsítani urániumkészletét, amennyiben nem jön létre megállapodás a nemzetközi közösséggel - közölte a teheráni parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke.
A hétfői teheráni lapok által idézett nyilatkozatában Alaeddin Borudzserdi ismét felszólította az atomprogramjáról folyó vitában részt vevő államokat, hogy hagyjanak fel a "problémák gyártásával", és vessenek véget az eddigi űzött "játéknak".

"Változatlan Iránnak az az álláspontja, hogy a (fűtőelemek) cseréjének iráni területen kell megtörténnie. A Nyugatnak kiutat kellene keresnie a jelenlegi helyzetből ahelyett, hogy problémákat gyártana" - hangoztatta Borudzserdi.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) tavaly októberben terjesztette Teherán elé azt a megállapodás-tervezetet, amelynek értelmében Irán 2009 végéig 3,5 százalékos dúsítású, 1500 kilogrammos uránkészletéből 1200 kilogrammot küldene Oroszországba, ahol 19,75 százalékosra dúsítanák, majd Franciaországba szállítanák, és ott fűtőanyagrudakat készítenének belőle a teheráni kutatóreaktor számára.

Teherán azonban visszautasította azt az amerikai, francia és orosz javaslatot, amelynek értelmében 3,5 százalék urániumtartalmú fűtőanyagát külföldre szállítaná, és onnan 19,5 százalékra dúsítva kapná vissza. Ezáltal biztosítható lenne a teheráni reaktor fűtőanyag-ellátása 2010 márciusa után.

A külföldön történő urándúsítást célzó javaslattól a nyugati országok azt remélték, egy ilyen megállapodással minimálisra csökkenthetik annak veszélyét, hogy Irán magas fokon dúsított uránra tegyen szert, amely alkalmas atomfegyver előállítására. Irán a jelenlegi ismeretek szerint 5 százalékos dúsítottságú uránnal rendelkezik, atomfegyver előállításához legalább 90 százalékos dúsítottságú urán kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pokolgép robbant Afganisztánban

Pokolgép megölt egy amerikai NATO-katonát vasárnap Afganisztán déli részén - jelentette be hétfőn… Tovább olvasom