Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Irán nem állítja le az urándúsítást

Irán "egy percre sem" állítja le urándúsító tevékenységét - jelentette ki az ország képviselője a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsának pénteki ülését követően.
Ali Asgar Szoltaníje azután nyilatkozott a sajtónak, hogy a 35 tagú testület egy előző héten ismertetett jelentés alapján mélységes aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az iráni atomprogramnak titkos katonai vonatkozása is lehet.

"A határozat egyetlen közvetlen következménye az, hogy megerősíti Iránt abban a szándékában, hogy megalkuvás nélkül folytassa békés célú nukleáris tevékenységét" - mondta a diplomata.

Szoltaníje felrótta a főigazgatónak, hogy a jelentésben nyilvánosságra hozta iráni atomtudósok és egy létesítmény nevét. "Személyesen Amano úr lesz felelős azért, ha ezek az emberek veszélybe kerülnek" - fogalmazott.

Az Egyesült Államok képviselője, Glyn Davis újságírók előtt úgy fogalmazott, a pénteki határozat fontos, mert kijelenti, hogy Iránnak "tiszta helyzetet kell teremtenie", teljesítenie kell az ENSZ Biztonsága Tanácsa - az urándúsítás leállítására vonatkozó - határozatát és feltétel nélküli párbeszédre szólítja fel Iránt. Leszögezte, hogy elkötelezettek a diplomáciai megoldás mellett. A kormányzótanács jövő márciusban megvizsgálja a határozat és a NAÜ-egyezmények teljesülését "és meghozza a szükséges döntéseket és lépéseket" - felelte egy kérdésre válaszolva.

Szoltaníje kijelentette, Irán nem vesz részt az ügynökség jövő hétfőn kezdődő, egy atomfegyver-mentes Közel-Keletről szóló fórumán. Ezt részben azzal indokolta, hogy Amano "nem pártatlan" és hogy Izrael továbbra sem csatlakozott a tömegpusztító fegyverek terjedése elleni egyezményhez (NPT). Általánosan elterjedt vélekedés szerint Izrael rendelkezik atomfegyverrel.

Olvasóink írták

  • 1. Emberségetavilágnak 2011. november 19. 10:19
    „Mindig így kezdődik.
    Aztán nekimennek. Mi meg velük megyünk.
    Aztán kiderül, hogy a hírekből semmi sem volt igaz, de nem számít, hisz jó bolt volt, a cél, a profit meg szentesítette az eszközt.
    Sose lesz békesség. :-(((((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baloldali politikusokat akart eredetileg likvidálni Breivik?

A norvég tömeggyilkos munkáspárti politikusokat akart foglyul ejteni, majd kivégezni - jelentette… Tovább olvasom