Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Ismét a Hold felé tartanak az amerikaiak

Egyesült Államok - Magyar idő szerint nem sokkal csütörtök éjfél előtt két holdkutató szondát lőttek fel az Egyesült Államokban. Az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) közlése szerint a két űreszköz elindítása azt jelzi, hogy az Egyesült Államok vissza akar térni a Holdra 40 évvel az után, hogy ember lépett a Föld kísérőjének felszínére.
A "Konstelláció"-nak is nevezett projectről, amelynek startját jelenti a Hold-kráterfigyelő (LCROSS) és a Hold-felderítő Műhold (LRO). fellövése, az amerikai elnök azt mondta, hogy át kell tekinteni azt, bár a céljai megkérdőjelezhetetlenek.

A kráterfigyelő a Hold túlsó, árnyékos oldalán fog fagyott víz után kutatni egy olyan kráterben, amelybe sosem sütött be a nap. Ehhez az űreszközről leválik a Kentaur rakéta, és belecsapódik a kráterbe. Közben a műhold figyeli és elemzi a becsapódás által feldobott kőzet anyagát. Utána a megfigyelő műhold maga is rázuhan a Holdra 9 ezer kilométeres óránkénti sebességgel. A két becsapódás 500 tonna talajt fog a "levegőbe" röpíteni (a Holdnak nincsen légköre), és ezt a por- és kőzetfelhő összetételét fogják más műszerek távolról elemezni vízjég után kutatva.

A másik berendezés, a Hold-felderítő egy éven át fog mindössze 50 kilométeres magasságban keringeni a Hold körül. Emberkéz alkotta eszköz soha korábban nem végzett ilyen hosszan ilyen közeli megfigyelést a Holdról. A Hold-felderítő példátlan részletességgel fogja feltérképezni égi kísérőnk felszínét. Adatai alapján fogják meghatározni a majdani Holdra szállások helyszínét.

A Föld kísérőjére csaknem 40 éve, 1969 július 20-án lépett az első ember, az amerikai Neil Armstrong. Az 1972 decemberében zárult Apollo-program során összesen 12 ember, csupa amerikai jutott el a Holdra.

A NASA az elmúlt évtizedekben jóval több információt gyűjtött be a Marsról, mint a Holdról. George Bush elnök 2004-ben hirdette meg azt a programot, amelynek az a célja, hogy az amerikaiak visszatérjenek a Holdra, de immár nem néhánynapos küldetésre, hanem huzamosabb időre megvessék lábukat rajta. Ez 2020 környékén várható.

A projekttel azonban gondjai vannak a kormánynak, bár a célokat támogatják. Amikor Barack Obama májusban előállt a szövetségi költségvetéssel, úgy rendelkezett, hogy át kell vizsgálni az új Hold-program pénzügyi részét, mivel a programot új generációs rakétákra építi a NASA. Csakhogy a rakéta-projekt kezdeti 28 milliárd dolláros költségterve mára 44 milliárd dollárra ugrott a technikai problémák és egyéb okok miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már a nyáron fennakadások lehetnek az orosz gázszállítással

Az Európai Bizottság (EB) arra figyelmeztetett csütörtökön, hogy az orosz-ukrán gázvita miatt már a… Tovább olvasom