Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Izrael újra a Hezbollahnak szánt rakétaszállítmányra mért csapásokat

Vasárnap hajnalban nagy erejű robbanások rázták meg a szíriai fővárost, a detonációk következtében keletkezett tűz megvilágította az éjszakai égboltot a város peremén.

Izrael újra a libanoni Hezbollah síita szervezetnek szánt iráni rakétaszállítmányra mért légicsapásokat vasárnapra virradóra Szíriában - közölték nyugati hírszerzési források. Szíria hadüzenetnek nevezte az izraeli támadásokat és az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult. Szíriai források szerint a támadásoknak mintegy 300 halálos áldozata volt.

Vasárnap hajnalban nagy erejű robbanások rázták meg a szíriai fővárost, a detonációk következtében keletkezett tűz megvilágította az éjszakai égboltot a város peremén. A Damas Post internetes portál szíriai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a légicsapások következtében Damaszkusz elővárosaiban mintegy 300 katonai alkalmazott vesztette életét, és több százan megsebesültek. Az internetes portál szerint a támadások elsősorban azokat az elővárosokat érték, ahol az elnöki gárda egységei állomásoztak.

A szíriai állami tévé közölte, izraeli rakéták csapódtak be egy katonai kutatóközpontban Damaszkusz közelében, az attól északnyugatra lévő Dzsamrajában. Az épületegyüttesben működő kutatóközpont diplomaták szerint a szíriai rakétaprogram egyik nagyon fontos helyszíne. A komplexumnak része több bázis és egy lőszerraktár is.

Nyugati hírszerzési források szerint a célpont egy, Fateh-110 típusú rakétákat tároló raktár volt. A rakétákat Irán küldte a Hezbollahnak.
Izrael nem kommentálta a támadásról szóló jelentéseket. Egy katonai szóvivő ugyanakkor közölte, hogy az ország északi részére telepített Vaskupola nevű rakétavédelmi rendszer két ütegét készültségi állapotba helyezték.

A szíriai külügyminisztérium elítélte a légitámadásokat. Fejszál Mekdad külügyminiszter-helyettes vasárnap a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva izraeli hadüzenetről beszélt. Kijelentette, hogy adott időben országa megtorolja a támadást.

A damaszkuszi külügyminisztérium egyidejűleg levélben fordult az ENSZ-hez, illetve a világszervezet Biztonsági Tanácsához, azzal vádolva Izraelt, hogy a támadásokkal terrorista csoportoknak nyújt közvetlen katonai támogatást. Damaszkusz terroristáknak bélyegzi az Aszad-rezsim ellen harcoló felkelőket.

Elítélte és agressziónak nevezte az izraeli támadásokat az egyiptomi elnök. A kairói elnöki hivatal közleményében úgy ítélte meg, hogy a légitámadások megsértik a nemzetközi jog alapelveit, és veszélyeztetik a térség biztonságát, illetve stabilitását.

Elítélte az izraeli légitámadásokat az Arab Liga is. Nabíl el-Arab, a pánarab szervezet főtitkára felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy haladéktalanul cselekedjen a további veszélyes, egy arab állam szuverenitása ellen irányuló izraeli agresszió megfékezése érdekében.

Izrael pénteken is légicsapást hajtott végre Szíriában. Egy izraeli kormányilletékes ezt elismerte, és közölte, hogy a támadás célpontja egy, a Hezbollahnak szánt rakétaszállítmány volt. A damaszkuszi média szerint a pénteki és a vasárnap hajnali izraeli támadás is a dzsamrajai létesítmény ellen irányult, amely alig 15 kilométerre fekszik a libanoni határtól.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni székhelyű szervezet szerint a vasárnap hajnali légicsapás olyan súlyos volt, amilyenre a szíriai fegyveres ellenzék nem lenne képes. Szemtanúkat idézett, akik szerint a támadás idején harci gépek repültek el a térség felett. Az OSDH szerint egy lőszerraktárt is ért légitámadás. Más aktivisták nem zárják ki, hogy egy rakétadandárt és a köztársasági gárda két alakulatát is támadták az izraeli gépek.

A szíriai állami televízió szerint ez válasz volt a kormánycsapatok közelmúltbeli sikereire, és Jeruzsálem ezzel "a terrorcsoportok" harci szellemét akarta növelni.

Izraelben eddig nem szólaltak meg hivatalosan, de az utóbbi hónapokban a hadsereg illetékesei többször hangsúlyozták: nem tűrik el, hogy Szírián át fegyvereket szállítsanak a Hezbollahnak. Más forrásokból nehéz megerősíteni a szíriai híradások hitelességét a helyszínről tudósító újságírók munkáját korlátozó intézkedések miatt. Ha viszont igazak a hírek, akkor január vége óta a vasárnapi volt a harmadik izraeli légicsapás Szíriában a Hezbollahnak szánt fegyverszállítmányokra.

Ramin Mehmanparaszt iráni külügyi szóvivő elítélte a történteket. Felszólította a térségbeli országokat, hogy továbbra is mutassanak egységet Jeruzsálemmel szemben, de nem fejtette ki, hogy szerinte milyen ellenlépéseket kell tenni.

Néhány órával a vasárnap támadás előtt Barack Obama amerikai elnök viszont kijelentette, Izraelnek jogában áll cselekednie, megakadályozandó, hogy korszerű fegyverek a Hezbollahhoz hasonló terrorszervezetekhez kerüljenek.

Egy izraeli katonai rakétaszakértő szerint a Fateh-110-esek a Scudoknál is jobbak, és féltonnás robbanótöltet hordozására képesek. Irán hadihajók elleni bevetésekre is alkalmassá tette őket. 2002-ben hadrendbe állított rövid, 300 kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákról van szó. Ahmad Vahidi iráni védelmi miniszter szerint ezek az iráni rakétaarzenál legpontosabb fegyverei.

A 2006-os izraeli-Hezbollah háború idején a síita milícia több mint 4000 rakétát lőtt ki Izrael északi területeire. A konfliktusnak a hivatalos adatok szerint libanoni részről mintegy 1200 halottja volt, zömmel polgári személy. Az izraeli haderő mintegy 160 katonát vesztett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Radikális baloldali tüntetés Párizsban a francia elnök megválasztásának egyéves évfordulóján

Tízezrek tiltakoztak vasárnap Párizsban azon a tömegtüntetésen, amelyet a francia radikális baloldal… Tovább olvasom