Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Jeruzsálem leromboltat egy palesztin hotelt

Izrael - A jeruzsálemi önkormányzat engedélyt adott arra, hogy a város keleti felén felszámoljanak egy palesztin szállodát, és a helyén felépítsenek egy 20 lakásos társasházat izraeli családok számára - jelentették kedden izraeli médiumok.
A hotel a palesztinok lakta Sejk Dzsarra negyedben áll. Arról nem szól a jelentés, hogy milyen állapotban van a szálloda, miért éppen annak helyén akarnak lakásokat építeni. A társasház felépítését az az Irving Moskowitz finanszírozza, aki több olyan ultra-nacionalista zsidó szervezetet támogat, amelyeknek deklarált célja bátorítani izraeliek letelepedését a megszállt Kelet-Jeruzsálem főleg arabok lakta negyedeiben - értesült a közszolgálati rádió és az Ynet hírportál. A rádió szerint az önkormányzat júliusban adta meg az elvi engedélyt az építkezéshez, a kivitelezők pedig csütörtökön kapták meg az összes szükséges hatósági hozzájárulást a munka elkezdéséhez.

A Békét Most! izraeli mozgalom, amely ellenzi a lakásépítést a megszállt területeken, elítélte a tervet. A jeruzsálemi önkormányzat az országos politikától függetlenül cselekszik, és ez súlyosan rombolja az izraeli-palesztin béketárgyalások esélyét - mondta Hagit Ofran, a szervezet egyik képviselője.

A jeruzsálemi önkormányzat éppen kedden, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök washingtoni tárgyalásaival egy időben hozta nyilvánosságra egy nagyszabású városfejlesztési tervét. Szállodákat, üzleteket és új lakásokat húznának fel Kelet-Jeruzsálemben a turizmus és a kereskedelem fellendítésének céljából. Az ezer új lakást palesztinok számára építenék fel. A 2008-ból származó tervből kitűnik, hogy Izrael nem akar régi épületeket lerombolni, az újakat ezek mellett húznák fel. A palesztinok korábban elutasították ezt az elképzelést, arra hivatkozva, hogy óriási területeket tarolnának le.

Kelet-Jeruzsálemben mintegy 270 ezer palesztin és 200 ezer zsidó él. Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) szerint 60 ezer palesztin veszítheti el lakását, ha Izrael valóban végrehajtja két héttel ezelőtt bejelentett tervét, amely szerint zsidó telepesek számára 1600 új lakást építenek Kelet-Jeruzsálemben.

Olvasóink írták

  • 3. bambinaXX 2010. március 25. 05:14
    „kicsi lett a kibuc?”
  • 2. flexsnake 2010. március 24. 11:17
    „nem mintha a palesztinoknak ott bármi keresnivalójuk lenne.”
  • 1. 751510 2010. március 24. 09:22
    „Gratulálok hozzá. Erkölcsös a zsidó vezetés.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pusztító tűz a 7 szintes épületben: halottak, sebesültek

India - Tűz pusztított egy csaknem százéves, hétszintes épületben az indiai Kalkuttában, 19 ember… Tovább olvasom