Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Két nagyméretű tárgyat találtak a Jávai-tengerben

Két nagyméretű tárgyat találtak a Jávai-tenger fenekén a hat napja eltűnt utasszállító repülőgépet kereső csoportok - jelentette be szombaton a kutatást irányító indonéz ügynökség vezetője.
Bambang Soelistyo elmondása szerint ezek a tárgyak harminc méter mélyen fekszenek a tengerfenéken, azon a helyen, ahol a lezuhant gép utáni kutatás is folyt. Emellett olajfoltot is lebeg a víz felszínén, ezért Soelistyo sajtótájékoztatóján meggyőződését fejezte ki, hogy az eltűnt gép roncsaira bukkantak.

Egyes hírügynökségek tényként közlik, hogy megtalálták a gép roncsait, mások pedig tartózkodnak ettől, csupán "két tárgyról" írnak.

A tengerfenéken észlelt egyik tárgy 9,4-szer 4,8 méteres, és 0,4 méter vastag, a másik pedig 7,2-szer félméteres. Soelistyo szerint most megpróbálnak felvételt készíteni róluk mélyvízi robotjárművekkel, majd búvárok is leereszkednének a tengerfenékre, de a kutatást az erős hullámzás és viharos széllökések nehezítik.

Az AirAsia 8501-es járata 162 emberrel a fedélzetén december 28-án reggel indult Surabayából Szingapúrba. A kapcsolat a felszállás után 42 perccel szakadt meg, amikor az Airbus a Jávai-tenger fölött, a borneói Kalimantan és Jáva között repült.

Eddig összesen harminc holttest került elő. Apróbb gépdarabokat is kihalásztak már a tengerből, de a gép törzsét mindezidáig nem találták meg.

A fekete dobozok utáni kutatás egy 13 500 négyzetkilométeres területen folyik, a műveletben indonéz, maláj, szingapúri és amerikai hajók, valamint fémkereső berendezésekkel felszerelt repülőgépek vesznek részt, de két japán helikopterszállító hajó is bekapcsolódik a kutatásba.

Az eddig megszólaltatott szakértők leginkább a térségben uralkodó ítéletidővel hozták kapcsolatba a tragédiát, valószínűsítették, hogy a gép viharzónába került. A pilóta nem adott le vészjelzést, de közvetlenül az eltűnés előtt engedélyt kért a repülésirányítóktól arra, hogy nagyobb magasságba emelje a gépet. Az engedély megadása váratott magára, mert hét másik gép repült a közelben.

Az indonéz hatóságok szombaton megtiltották az AirAsia légitársaságnak, hogy a katasztrófa okainak tisztázásáig járatokat indítson ugyanabban a légifolyosóban, ahol nyoma veszett 8501-es járatnak. Ezt azzal indokolják, hogy a légitársaság nem tartotta be az engedélyezett menetrendet: csak keddenként, csütörtökönként és szombatonként indíthatott volna járatokat Surabaya és Szingapúr között, miközben a szerencsétlenség vasárnap történt. Az AirAsia elnöke cáfolta azt, hogy engedély nélkül repült a szerencsétlenül járt gép.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több tucat tizenéves fiút és fiatal férfit raboltak el

Több mint negyven tizenéves fiút és fiatal férfit raboltak el ismeretlen fegyveresek egy falúból Nigéria északkeleti részén. Tovább olvasom