Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Két robbanás Pakisztán törzsi vidékén

Legkevesebb harminchárman meghaltak annak következtében, hogy két pokolgép robbant hétfőn Pakisztán törzsi vidékén, az afganisztáni határ közelében – közölték hivatalos személyek és szemtanúk.
A pusztítóbb erejű – 26 ember, közöttük egy volt parlamenti képviselő életét követelő – öngyilkos merényletet Dél-Vazirisztán székhelyén, Vanában hajtották végre egy mecsetnél működő vallási iskolában – közölte egy tartományi hírszerzési vezető. A detonációban negyvenen megsebesültek.

Előzőleg Kurramban robbant pokolgép egy másik iskolában, ahol éppen „vének tanácsát" tartottak, itt heten haltak meg.

A nevének elhallgatását kérő hírszerzési illetékes elmondta, hogy a vanai robbantás áldozatai között volt az iskolát vezető Núr Mohammed volt parlamenti képviselő és Jar Mohammed helyi törzsi vezető is.

A merénylet elkövetését eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára, de iszlamista fegyveresek gyakran támadnak olyan egyházi személyekre, akik nem támogatják őket. Egy vanai illetékes szerint a volt parlamenti képviselő volt a támadás célpontja.

Mohammed az egyes tálibokkal kapcsolatban álló Dzsamiat Ulema-i-Iszlám (JUI) nevű iszlamista párt képviselője volt. Közeli munkatársai szerint az elmúlt években közvetített a tálibok és a kormány közötti tárgyalásokon.

Előzőleg Kurramban hét emberrel végzett egy pokolgép egy iskolában, ahol az iskolaépület tulajdonjogáról tanácskoztak. Naímulla Dzsán kormányilletékes szerint az áldozatok száma tovább emelkedhet.

A hadsereg az elmúlt másfél évben számos támadást indított Dél-Vazirisztában és Kurramban. A tálibok az elmúlt hetetekben, amióta az ország több millió lakosa küzd az emberemlékezet óta legsúlyosabb pakisztáni árvízzel, viszonylag kevés támadást hajtottak végre.

Dél-Vazirisztán az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló Pakisztáni Tálibok Mozgalmának (TTP) fő erőssége. A tálibok álltak az elmúlt nem egész három év alatt elkövetett, összesen több mint 3500 emberéletet követelő 400 merénylet többsége mögött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két magyar fiatalt keresnek a horvát hegyekben

Két tizenéves magyar fiatalt keresnek a hegyi mentők segítségével Horvátországban, a tengerparti Tucepi közelében - közölte a horvát katasztrófavédelmi és mentési szervezet. Tovább olvasom