Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Kína védi felháborodást keltő internetszűrő programját

Peking - Nagy felháborodást kelt egy szabálytervezet Kínában, amely szerint a káros tartalmakat kiszűrő új internetszűrő programot kell csatolni minden, július 1-je után az országban eladott számítógéphez.
A kormányzat szerint a terv az ifjúság védelmét szolgálja, s tagadják, hogy a program segítségével a felhasználók személyes adatait gyűjtenék.

A "Zöld Gát" elnevezésű új számítógépes program hirdetett célja az, hogy kiszűrje az erőszakot és pornográfiát tartalmazó internetes oldalakat, kipróbálói szerint azonban olyan honlapokhoz sem engedi a hozzáférést, amelyek homoszexualitással kapcsolatos beszélgetéseket vagy képregényfigurákat tartalmaznak (például Garfieldét). Emberjogi szervezetek a terv visszavonását követelik, és tiltakozó petícióra készülnek.
Több ipari szakértő kételkedik a szűrőprogramot alkalmazó számítógépeken tárolt információ biztonságában, az ipari és informatikai minisztérium azonban a központi televízió egy csütörtöki műsorában hivatalosan tagadta, hogy a program megfigyelésre és információszerzésre alkalmas funkciókat tartalmaz.
Az állam internetes tartalmak kiszűrésére irányuló céljai már a múlt héten is gúny tárgyává váltak a felhasználók körében, amikor az 1989. június 4-i Tienanmen téri demokráciamozgalom véres leverésének 20. évfordulóján időszakosan megakadályozták a hozzáférést olyan képmegosztó weboldalakhoz, mint a Twitter és a Flickr.

Olvasóink írták

  • 2. t.otto 2009. június 12. 00:51
    „Ebben is van valami igazság, de persze azért fontos az emlékezés is! Erről a Somogyi könyvtáras cikk jut eszembe, meg az, hogy talán itt se olyan mélyen szántó a cikk, hiszen Kínában központilag szűrik a tartalmat, azaz nem az egyes számítógépeken vannak tiltások :) Persze aki esetleg otthon szeretné a gyerek elől elrejteni, megszűrni a tartalmat annak itt egy szegedi link:
    http://www.szegedszerviz.hu/index.php/ajanlataink/lakossagi-informatikai-szolgaltatasok-kiszallasos-szerviz.html”
  • 1. Lúdasmatyi 2009. június 11. 15:02
    „Megszabadulna a világ sok mocsoktól s talán a szép embri értékek kerülnének előtérbe.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gates: valószínűtlen az észak-koreai katonai akció

Valószínűtlennek mondta az amerikai védelmi miniszter, hogy Észak-Korea katonai akciót indítana,… Tovább olvasom