Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Koalíciós változatok Romániában

Addig is, amíg a politikai pártok a romániai elnökválasztás után saját berkeikben és egymással tárgyalva latolgatják a jövendő koalíciós lehetőségeket, a román média a parlamenti matematika szempontjai alapján mutatja be a különféle változatokat.
A Realitatea hírtelevízió, amely a választások idején a legnézettebb csatorna volt, kedden emlékeztetett: az újraválasztott Traian Basescu számára több lehetőség is kínálkozik. Ezek közül az egyik, hogy erőlteti a választások előtt kormányalakítással megbízott Liviu Negoita személyét, akiről az ellenzéki pártok még csak szavazni sem voltak hajlandók. A Basescu mögött álló Demokrata Liberális Párt (PD-L) kormányzati szövetségre léphet a Nemzeti Liberális Párttal (PNL), ennek eshetőségéről számos nyilatkozat hangzott el. Ha nem jön össze a politikai frigy, a PD-L kisebbségi kormányt alkothatna a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ).

A kommentátorok számokkal illusztrálják a változatokat. Bármilyen kormánynak legalább 236 szavazatot kell elnyernie a 471 tagú - kétkamarás - parlamentben. Ha a PD-L az RMDSZ-szel állna össze, 197 honatya támogatására számíthat. Ha ehhez hozzájön a 18 nemzeti kisebbségi és ugyanennyi független mandátum, a szám 233-ra növekszik, tehát még három parlamenti tagot kellene átcsábítani például a Szociáldemokrata Párt (PSD) vagy a PNL soraiból. Ha a PD-L csak a PNL-vel alakítana kormányt, 245 mandátummal meglenne a többség, és nem lenne feltétlenül szükségük a nemzeti kisebbségekre és a függetlenekre. Az igazán kényelmes többséget azonban a PD-L, a PNL és az RMDSZ közös kormányzása jelentené, mert az 296 támogató voksot jelent, vagyis a szükségeshez képest 60 mandátummal többet.

Természetesen számos szempont játszik szerepet a mostani politikai variációkban, a politikai elemzők szerint ezek közül jelen pillanatban mindegyiknek van létjogosultsága. Mindenki kizárja azonban, hogy megismétlődjön az egy évvel ezelőtti helyzet, amikor a demokrata-liberálisok és a szociáldemokraták nagykoalícióra léptek egymással. Basescu mindenesetre még a kampány idején kifejezte óhaját egy "jobboldali" koalíció megteremtése iránt, ami azt jelenti, hogy Crin Antonescu liberálisaival szívesen közösködne a hatalomban.

A jelenlegi parlament esetleges felosztása és az előre hozott választás lehetősége "a levegőben van" ugyan, de ezt mégsem tartják valószínűnek, hiszen várhatóan nem változnának alapvetően a parlamenti erőviszonyok.

Egyelőre tehát mindenki tárgyal mindenkivel. A szociáldemokratákat, a liberálisokat és az RMDSZ-eseket összefűző korábbi parlamenti többség Klaus Johannis nagyszebeni polgármester jövendő miniszterelnöksége körül alakult ki. Mivel azonban a német ajkú politikus Basescu győzelme után bejelentette végérvényes visszalépését, az összefogás okafogyottá vált, ebben a pillanatban senkit sem köteleznek a korábbi ígéretek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A permi tűz miatt 59 gyerek maradt árván

Az oroszországi Permben szombaton hajnalban tomboló, eddig 118 halálos áldozatot követelő tűzvész… Tovább olvasom