Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -2°C | 3°C Még több cikk.

Koszovói bíróság ítéletei ellen tiltakozott a koszovói kormány

Szerbia - Felháborodottan reagált a koszovói kormány arra, hogy egy pristinai bíróság szombaton összesen 13 évre ítélte a szerbek ellen harcoló néhai UCK (Koszovói Felszabadítási Hadsereg) három magas beosztású parancsnokát.
A "rossz hírről" szóló közleményben "Koszovó Köztársaság kormánya megismétli azt a köztudott igazságot, hogy a Koszovói Felszabadítási Hadsereg felszabadító, igazságos harcot vívott, és Koszovó valamennyi polgárának támogatását élvezte". A megfogalmazás kizárja Koszovó polgárai közül a szerbeket, akik a lakosságnak még mindig mintegy tíz százalékát alkotják, az UCK tevékenysége idején pedig több mint kétszer annyian voltak, mint most.

A három egykori felkelőt a bíróság azért ítélte el, mert az 1998 októberétől 1999 áprilisának végéig terjedő időszakban más, még nem azonosított személyekkel együtt embertelenül bántak egy Lapastica nevű faluban bebörtönzött albánokkal. Az általánosságokban fogalmazó váddal kapcsolatban megfigyelők emlékeztetnek rá: már sokszor, sok helyen elhangzott, és bizonyítékok is vannak rá, hogy a Koszovó függetlenségéért harcolók nemcsak szerbeket, hanem albánokat is gyilkoltak, amennyiben feltételezték róluk, hogy együttműködnek a szerbekkel, vagy nem szolgálták ki az UCK harcosait.

A szombaton elítéltek között van Rustem Mustafa, az UCK labai körzeti parancsnoka, a jelenleg kormányzó Koszovói Demokrata Párt alelnöke, parlamenti képviselő, a koszovói törvényhozás belügyi és biztonsági bizottságának elnöke, akire négy év büntetést rótt ki a bíróság. Az ítélethirdetés után kijelentette, hogy mindent elkövet az ítélet megsemmisítéséért, és hozzátette, hogy nem mond le képviselői mandátumáról mindaddig, amíg van lehetősége fellebbezésre.

Ljatfi Berisát, az UCK katonai rendőrségének labai parancsnokát hat, a harmadik vádlottat, Nazif Mehmetit pedig három évre ítélték civilek kínzásáért, háborús bűntettekért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az EP elnöke szerint Európa újra sínen van

Belgium - Elégedettségét fejezte ki szombaton Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke azzal, hogy… Tovább olvasom