Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Kötelező lesz a mentősáv az osztrák autópályákon

Az osztrák autópályákon és autóutakon januártól kötelező lesz torlódás esetén mentősávot kialakítaniuk az autósoknak, hogy biztosítsák a mentőjárművek gyors helyszínre érkezését.
A közúti közlekedésről szóló törvény módosítása értelmében a mentősáv (Rettungsgasse) kialakításához kétsávos útszakasz esetén a belső sávban balra, a külsőben jobbra kell félrehúzódniuk a gépkocsiknak. Három- vagy többsávos autópályán, illetve autóúton a legbelső és az attól jobbra eső kocsisor között kell a szabad területet kialakítani. Ennek érdekében a legbelső sávban balra, a többi sávban jobbra félrehúzódva kell szabad elhaladást biztosítaniuk az autósoknak a mentők és a tűzoltók számára. Ha szükséges, a jobbra lehúzódók a leállósávot is igénybe vehetik.

A mentősáv átlagosan négy perccel rövidíti meg a mentés időtartamát, így akár negyven százalékkal is javíthatja a balesetet szenvedettek túlélési esélyeit - közölte az osztrák közlekedési minisztérium. Eddig leginkább a leállósávban közelítették meg a mentőszolgálatok a balesetek helyszínét, de ez sokszor balesetveszélyes - olvasható az ÖAMTC osztrák autóklub honlapján.

Az osztrák autópálya-kezelő vállalat (ASFINAG) rádiós és televíziós kampányt indított, emellett plakátokon és az autópályák információs tábláin is figyelmeztet az új szabályra. Az ÖAMTC a klubtagok mellett külföldi partnerei figyelmét is felhívta az előírásra. Aki az előírás be nem tartásával a mentőszolgálatok járműveit akadályozza, annak megközelítőleg 2200 euró bírsággal kell számolnia. Több Ausztriával szomszédos országban - Németországban, Svájcban, Csehországban és Szlovéniában - már korábban bevezették a mentősávot

Olvasóink írták

 • 3. SP 2011. december 29. 15:12
  „Bezzeg Szegeden
  a mentő menetidejének csökkentéséről nem is hallottak a forgalomszervező, tervező, beruházó "szakemberek".”
 • 2. klj-54 2011. december 26. 08:45
  „Az osztrák ha bírságolni kellett mindig is a topon volt!
  Tőlük örököltük az agyamenten nagy bírságok szeretetét.”
 • 1. kekeczke 2011. december 25. 09:58
  „bírságban már közelítenek hozzánk”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tucatnyi embert ölt meg egy felrobbant üzemanyag-vezeték

Felrobbant egy benzinvezeték Kolumbia középső részén, s a detonáció összesen 13 embert ölt meg, 99-et megsebesített. Tovább olvasom