Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Krónika: diszkriminálják a magyar diákokat Marosvásárhelyen

Hátrányos megkülönböztetés éri a marosvásárhelyi magyar iskolásokat – állapította meg a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD). A testület szülői panaszok alapján négy általános iskolába látogatott el, majd közzétette állásfoglalását.
Nemcsak a marosvásárhelyi iskolaépületek homlokzatáról hiányoznak a törvény által előírt kétnyelvű táblák, a CNCD által az erdélyi városba küldött bizottság megállapítása szerint a folyosókon, a laboratóriumokban sem érvényesül a kétnyelvűség. A CNDC megrovásban részesítette a vizsgált iskolákat, és három hónapos határidőt szabott az ügy rendezésére - írja internetes oldalán a Krónika című kolozsvári napilap.

"Mivel nemcsak a marosvásárhelyi tanintézetekről van szó, minisztériumi szinten kellene lépni – nyilatkozta a lapnak a CNCD elnöke, Asztalos Csaba, hozzátéve, hogy a vonatkozó törvény nem szól bírságról, nem egyértelmű, ezért az iskolaigazgatók, a tanfelügyelőség és az önkormányzat egymásra mutogat az ügyben.

Az év elején szülői beadványok alapján a marosvásárhelyi Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) fordult a CNCD-hez. A tanács akkori vizsgálatakor volt olyan iskolaigazgató, aki megígérte, hogy kihelyezik a kétnyelvű táblákat, és akadt olyan is, aki teljesen elzárkózott ettől.

Asztalos Csaba a Krónikának elmondta, hogy Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester a CNCD-nek írásban tett ígéretet a kétnyelvű feliratok kihelyezésére.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szobalány azonosította Strauss-Kahnt

Szexuális erőszak gyanújával vették őrizetbe Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatóját. Tovább olvasom