Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Külföldi sajtó Magyarországról: akut veszélyben van a jogállamiság

Vezető európai lapok a hét végi budapesti tüntetésekkel, Magyarország és az EU viszonyával foglalkoztak hétfői kommentárjaikban.

A londoni Financial Times szerkesztőségi cikkében írta: erőteljes jelzés, hogy az Európai Parlamentben (EP) szóba került annak az uniós törvényi cikkelynek az alkalmazása, amelynek alapján felfüggeszthető lenne Magyarország szavazati joga az EU-ban, és "Orbán Viktor Fidesz-kormányának erre oda kellene figyelnie". A gazdasági napilap szerint a magyar szavazati jog felfüggesztésének csekélyek az esélyei, sőt egy ilyen intézkedés még akár vissza is üthet. A cikk szerint azonban ha az EU válaszlépései kimerülnek a jogi lépések kilátásba helyezésével, akkor Magyarország veszélyes precedenst teremt, az új alkotmányos berendezkedés ugyanis "Budapest minden tiltakozása ellenére" súlyos mértékben gyengíti a demokratikus fékeket és ellensúlyokat.

A Der Spiegel német hírmagazin Zúgó hallgatás című cikkében arról írt: Magyarországon "akut veszélyben van a jogállamiság", az Európai Néppárt (EPP) mégsem akar fellépni a pártcsaládhoz tartozó Fidesz ellen.

A magazin interjút közölt Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszterrel, aki szerint a magyar kormány esetében nem néhány jogsértésről, hanem "Európa-ellenes szellemiségű" politikáról van szó. Asselborn felvetette: az EU alapértékeinek durva megsértése esetén meg lehet fosztani az adott tagországot a szavazati jogától. Nézete szerint "Orbán már régen méltatlanná vált arra, hogy európaiként lépjen fel és szavazzon."

A Le Figaro című francia konzervatív lap szerint az Orbán Viktort támogató békemenet szervezőinek célja az volt, hogy megértessék: Magyarország nem fog engedni Brüsszelnek. A tudósító megemlítette, a több mint 100 ezres tömeget a belügyminiszter közel félmilliósnak becsülte. A cikk szerint a Klubrádió melletti másnapi néhány ezres tüntetésnek sem sikerült elhomályosítania a szombati megmozdulást.

A baloldali Libération helyszíni tudósítása szerint a szombati tüntetés célja annak bizonyítása volt, hogy a jobboldal még mindig képes tömegeket vinni az utcára, és hogy Orbánnak még mindig nagy a támogatottsága, miközben kormányát hetek óta bírálja az Európai Unió és az Egyesült Államok.

A Der Standard osztrák liberális lap arról írt: a szombati tüntetés "az Orbán tekintélyelvű politikájára reagáló Európai Unió ellen irányult". Az újság megállapította: "az úgynevezett +Békemenetet+ szélsőjobboldali személyiségek hirdették meg (...), köztük Orbán barátja, a bevallottan antiszemita publicista, Bayer Zsolt". A bécsi lap szerint "a résztvevők jó részét buszokkal fuvarozták a helyszínre az ország minden sarkából és Románia magyarlakta területeiről (...) jól olajozott mobilizációs gépezet működött".

A Der Standardnak adott interjúban Daniel Cohn-Bendit azt mondta, Orbán Viktor lépéskényszerben van, ezért ment el az EP plenáris ülésére. Az EP-zöldek frakcióvezetője szerint a magyar kormányfő "igencsak begyulladt". A kérdésre, miért ilyen kemény Orbánnal szemben, azt felelte: ismeri őt "1988-ból, 1990-ből (...) akkor pontosan az ellenkezője volt annak, aki ma". Orbán Viktor szerinte megpróbálja elfedni a nehézségeket, ezért "akar nemzeti-soviniszta önérzetet adni Magyarországnak". Kijelentette: "Európa kollektív védelmet jelent egyes nemzetállamok tébolyával szemben".

A Kommerszant-Vlaszty orosz hetilap úgy fogalmazott: az új uniós tagállamok nem sietnek az európai normák betartásával. A cikk szakértőkre hivatkozik, akik úgy vélik: "az Európai Bizottság azért foglalkozik olyan komolyan Magyarországgal, mert az Orbán-kormány, amelynek alkotmányos többsége van a parlamentben, nemcsak az európai jogot veszi semmibe, hanem az európai demokratikus normák szellemiségét is".

Az Uwazam Rze konzervatív lengyel napilap Magyarország leminősítésének okát elemezve arról írt: Magyarország besorolásának radikális csökkentése nem csak gazdasági tényezőkön alapul, "legalább azonos mértékben fejezi ki a pénzügyi és politikai intézményeknek az ország jelen vezetősége iránt érzett ellenszenvét". Az írás szerint az EU hátrányos megkülönböztetésben részesíti elődeihez képest a magyar kormányt. 

A Sme liberális szlovák napilap Orbán és szélsőségesei című kommentárjában úgy értékelte: Orbán Viktor kezdi elveszíteni a hagyományos európai jobboldal támogatását és egyre inkább csak a szélsőjobb áll ki a magyar kormányfő politikája mellett. "Az, hogy Orbán mögé otthon és külföldön is a leglelkesebben főleg a szélsőséges eszmék hívei állnak oda, nem véletlen. Ez összhangban van azzal, ahogy maga a magyar miniszterelnök szavaiban és tetteiben is, az egész ellenséges világ mind paranoidabb képével egyre láthatóbban eltávolodik a demokratikus és konzervatív európai jobboldaltól" - írja az újság.

Az NPR amerikai közszolgálati rádió budapesti riportban számolt be a Klubrádió frekvenciájának ügyéről és a magyar sajtó helyzetéről. A riporter - Bolgár György véleményét tolmácsolva - azt mondta, a 65 éves rádiós újságíró szerint "a média szabadsága még a kommunista érában is idővel fokozatosan javult; a légkör ma, mint mondja, a legrosszabb azóta." Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár a rádiónak kijelentette, "a sajtószabadság szent és sérthetetlen ebben az országban". Az EU azonban nem biztos efelől, megfigyelői is felhívták a figyelmet a Klubrádió ügyére - tette hozzá az NPR tudósítója.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. reader 2012. január 23. 22:07
  „20. gyalogkakukk 2012.01.23. 17:58

  Egyetértek! Vagy a nyelvtörvény az már beleillik az európai értékrendekbe? Kíváncsi vagyok előveszik-e egyáltalán egyszer ezt! Vagy mikor aggódnak majd pl. az sns miatt és mikor ekéznek már mást is!”
 • 32. Larsson 2012. január 23. 22:03
  „31.

  A pszichomókusok dolgoznak, az EU ülés előtt is a sógoroknál volt kezelésen a nagy vezír! :DDDDDDDD”
 • 31. strangerrr 2012. január 23. 21:22
  „Ja és egyszer egy pszichológus elemezhetné, hogy mit kompenzálnak azok akik a bajaik okát mindig másban keresik.”
 • 30. strangerrr 2012. január 23. 20:37
  „Minden nap ugyanazokat a szlogeneket nyomják itt egyesek.
  Ha valaki 2-3 mondatban megcáfolja a butaságaikat, akkor persze hallgatnak, érvelni, vitatkozni nem tudnak.
  Másnap aztán újra elkezdik ugyanazokat a szlogeneket.

  Ráadásul némelyik olyan iszonyat gyenge... most komolyan... van olyan felnőtt ember aki elhiszi, hogy a magyar ellenzék gerjeszti a bírálatokat? Ugyan már... ennyire ne nézzenek már hülyének. Se engem, se őket:)”
 • 29. studyfy 2012. január 23. 19:16
  „17. ebgondolat, ezt sem mondták még nekem, hogy "délmagyarosjobbikos". Olvassál először, aztán beszéljél. Hidd el nem árt!
  15. frakk, Németországból osztod az észt, de tanuljál legalább Mignon-tól. Ő megpróbál lojális lenni külhonból (neki sem mindig sikerül), de belőled süt az egyoldalúság.”
 • 28. körtepálinka 2012. január 23. 18:54
  „érdekes az senkinek nem szúrja a szemét h ezek a lapok milyen szemetgyönyörködtetően hallgatnak a 400 ezer főről. Ilyenkor nem számít a demokracia”
 • 27. DobóI 2012. január 23. 18:42
  „Ebből a gerjesztett hisztéria mögött egyértelmű, hogy a hazát kiszolgáltató, hatalomból kiszorult szoc-libes paraziták rejtőznek: Soha többet MSZP, soha többet SZDSZ!”
 • 26. Tsingi 2012. január 23. 18:40
  „A Der Standard, ott a pont.
  Nekem se tetszik a mostani kormány, de hagyjuk már az olyan süket dumát, hogy fasiszták lennének, meg hogy a szocik keverik a sz_rt. Itt gazdasági érdekek állnak egymással szemben. Ha nem lenne annyi magyar háztartás svájci frankban eladósodva, akkor talán nem kéne annyira izgulni.
  (A szlovákok alkotmányában a németek és magyarok még mindig kollektíve bűnösök, és ergo Szlovákia ellenségei vagyunk. Uniós alapelvek, mi? Mégsem akarnak beleszólni a belpolitikájukba. A különbség oka, hogy nálunk nem EUROval fizetnek.)”
 • 25. Mignon 2012. január 23. 18:21
  „A Der Standardban megjelent Cohn-Bendit interjut az MTI nem jol forditotta le.
  Orban ur nem "igencsak begyulladt",,,, hanem az eredeti szöveg igy hangzik:

  "Ich finde nur, dass man auch sagen muss, dem Orban
  >geht der Arsch auf Grundeis<, auf Deutsch gesagt,"

  Magyarul:

  "Ugy talalom, hogy azt is meg kell mondani :Orban
  >seggel esik a jegzatonyra<, nemetül mondva."

  Ezt a kicsit durva nemet szolas-mondas talan magyarul a
  "kicsuszik a talaj a laba alol..."-nak felel meg.
  De, semmi esetre sem az MTI-s
  "igencsak begyulladt"-nak.”
 • 24. maci52 2012. január 23. 18:20
  „Maszoposok örülhettek,jól felhúztátok a kinti haverjaitokat.Szégyen amit műveltek a saját hazátok iránt.
  Ha nem volna demokrácia ,megse szólalhatnátok.”
 • 23. lukrecia 2012. január 23. 18:16
  „A jogallamisag Magyarorszagon csak ezert van akut veszelyben. !!!!
  "A rendszerváltozás óta magyar bíró ellen korrupció gyanújával nem indult eljárás. !!!"”
 • 22. Power 2012. január 23. 18:13
  „"szóba került annak az uniós törvényi cikkelynek az alkalmazása, amelynek alapján felfüggeszthető lenne Magyarország szavazati joga az EU-ban"

  2/3-os gombnyomogató "képviselőinket" nem zavarja, hogy vannak olyan európai és nemzeti jogi normák, törvények, amelyeket be kellene tartani.

  "a kétharmados többség akaratának nem állhat útjába semmi, maga az alkotmány sem" (Sólyom László)

  "Képviselőink" olyan új törvényeket szavaztak meg, amelyek nem csak az Európai Bíróság gyakorlatával és elveivel (jogbiztonság elve, visszaható hatály tilalma, stb.) ellentétesek, de a magyar jogalkotásról szóló törvénnyel is összeférhetetlenek.”
 • 21. kopkop 2012. január 23. 18:04
  „17. Ebgondolat 2012. 01. 23. 17:28

  Ön ezek szerint "délmagyarosszélsőbalos"?”
 • 20. gyalogkakukk 2012. január 23. 17:58
  „Az EU foglalkozzon csak Trianonnal, no meg Szlovákiában érvényben lévő és hatályos, a Magyarokat diszkriminatívan megkülönböztető törvényeivel. Nem beszélve arrol, hogy a szemetüket is helyezzék el otthon és még sorolhatnám.................”
 • 19. KingTiger 2012. január 23. 17:47
  „Lehet szidni a kormányt (pl. kommunikációban van is mit), de meg kell nézni, hogy az IMF szigorúan csak makróadatokat vesz alapul, és egy cseppet sem érdekli az, hogy ez mennyire fog fájni az adott ország lakosságának. Ott van példának Románia, Lettország és Ukrajna. Még a sz.rt is kipréseltetik az emberekből, és egyik kormány váltja a másikat. Persze amikor a másik politikai oldal került ott is hatalomra, mindjárt rádöbbentek, hogy ez a szerep (IMF elvárások végrehajtása) jóval több mint hálátlan...
  Akik most az IMF után vágyódnak, javaslom, nézzenek először körül, hogy milyen jövő vár rájuk. Fizetések/nyugdíj csökkentése, további elbocsájtások, szociális ellátások lefaragása, növekvő adóterhek (SZJA, ingatlanadó), míg pl. a multikat sújtó különadó eltörlését akarják.

  Biztos hogy ennyire akarjuk mi ezt?!? És így?!? Akkor most alapjaiban rosszak a kormány szándékai? (No persze a végrehajtás az hagy nem kis kívánni valót maga után - ezen azért van mit csiszolni. Azonban az alapszándék mindenképp méltányolandó.)
  Lehet sok mindent kiabálni az egy kulcsos adórendszerre is, de jelezni szeretném, hogy Romániában és Szlovákiában is ugyanez az adószisztéma működik, és ennek megtartása a versenyképességünk megtartása miatt is szükséges. Ellenkező esetben meg megy tovább az offshore, és a szomszédos országban bejelentett közép- és felső vezető munkavállaló. Az jobb lesz szintén nekünk?”
 • 18. Ebgondolat 2012. január 23. 17:36
  „13. Kazikázmér 2012.01.23. 16:43
  "Soha többé szocikat! Soha többé libcsiket!"

  És soha többé nácikat?”
 • 17. Ebgondolat 2012. január 23. 17:28
  „"Az, hogy Orbán mögé otthon és külföldön is a leglelkesebben főleg a szélsőséges eszmék hívei állnak oda, nem véletlen."

  És hogy ez milyen igaz! A legjobb bizonyítéka ennek, hogy ez első 15 hozzászólóban ott van az összes "délmagyarosjobbikos" állandó kommentelő is!”
 • 16. kalkutta 2012. január 23. 17:24
  „13. Kazikázmér 2012.01.23. 16:43
  "Soha többé szocikat! Soha többé libcsiket!"

  Egyetértek. Kiegészítve azzal, hogy soha többé (szélső)jobboldaliságot akik már legalább két háborúba vittek bennünket. Soha többé olyan kuruckodást ami rombolja tekintélyünket és esélyeinket. Soha többé olyan pártot vagy vezetőket akik megosztják társadalmunkat. Inkább olyanokat akik integrálni tudnak. Nem matematikai értelemben hanem akik ki tudják mondani, hogy mindenkire szükség van. Mindenki igaz magyar aki a magyar ügyet támogatja. Függetlenül attól, hogy a szegfűt vagy a narancsot szereti. Sőt akkor is ha nincs semmiféle növényi preferenciája. Akkor is ha nem akar vallási uralmat.
  Ha ez eljönne akkor mindnyájan újra hihetnénk. És a hit hegyeket mozgatna meg. De a mostani felfogással/felfogásotokkal sehova nem lehet jutni.”
 • 15. lukrecia 2012. január 23. 17:03
  „A jogallamisag a fenti birok miatt szenved csorbat. Nem a ballibak gagogasa miatt.
  A tozsdei jatekosok megmondtam hamarosan visszaforditjak az irany. Eddig a longokkal kaszaltak, mostmar shortolnak.”
 • 14. kalkutta 2012. január 23. 16:46
  „Ismeritek a sztorit amikor a szamár panaszkodik az Istennek, hogy őt mindenki szamárnak tartja?
  Mire Isten széttárja kezét: Hja fiam a közvélemény ellen az Isten is tehetetlen.

  Szóval pocsék a sajtónk nyugaton. Igazuk van vagy nincs, az eredményt mi szívjuk meg. Mint a torkosborz.
  Több józan ész és kevesebb szélsőjobb kuruckodás kellene...”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősebb lesz az EU a horvát csatlakozással

A Külügyminisztérium üdvözölte, hogy a vasárnapi népszavazáson a horvátok többsége országa uniós… Tovább olvasom