Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Leállították a Twittert Törökországban

Az AFP tudósítása szerint Abdullah Gül saját Twitter-profilján tette közzé, hogy elítéli a letiltást.
A török államfő elítélte pénteken, hogy a kormány letiltotta a Twitter közösségi portált.

Az AFP tudósítása szerint Abdullah Gül ezt saját Twitter-profilján tette meg, de nem derült ki, hogy a hírügynökség hogy szerzett tudomást az üzenetről, és hogyan kapta meg a szöveget. A Twitter korábban közölte török használóival, hogy sms formájában továbbra is tudnak üzeneteket küldeni.

"Elfogadhatatlan a közösségi hálók teljes letiltása, remélem, hogy ez a helyzet nem tart sokáig" - írta Gül.

Az államfő azt is elítélte, amikor Recep Tayyip Erdogan kormányfő még februárban csak fenyegetőzött a Twitter és a Facebook közösségi portálok, valamint a YouTube fájlmegosztó oldal betiltásával.

"Mint már többször közöltem, lehetetlen műszakilag teljesen blokkolni a közösségi platformokat, mint amilyen a Twitter is" - írta Gül pénteken, és hangsúlyozta, hogy szerinte csak olyan honlapokat lehet betiltani, amelyekről bíróság nevesítve megállapította, hogy megsértették valakinek a magánélethez való jogát.

Bírálta a Twitter törökországi blokkolását a német kormány, mondván, hogy nem az állam feladata eldönteni, hogy az emberek hogyan kommunikálhatnak egymással.

Valamivel korábban az Európai Bizottság távközlési felelőse, Neelie Kroes is reagált a török tilalomra, szintén a saját Twitter-oldalán. A holland biztos "alaptalan, értelmetlen és gyáva" lépésnek minősítette a közösségi oldal blokkolását, amelyet szerinte a török nép és a nemzetközi közösség cenzúraként értelmez.

Stefan Füle, az Európai Bizottság bővítési biztosa pénteken szintén a mikroblogportálon közzétett üzenetében fejezte ki "mély aggodalmát" az intézkedés miatt. "A szabad kommunikálás és az arra szolgáló eszközök szabad megválasztása alapvető uniós érték" - írta.

Török közösségi fórumokon éjszaka számos olyan üzenet jelent meg, amelyekben a vezetést az internet szigorú ellenőrzése miatt az iránihoz vagy az észak-koreaihoz hasonlították.

Erdogan hivatala közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy a Twitter nem tett eleget a bizonyos linkek eltávolítására vonatkozó kéréseknek, ezért tiltották le.

Korábban

Törökországban a hatóságok leállították a hozzáférést a Twitter közösségi portálhoz pénteken, néhány órával azután, hogy Recep Tayyip Erdogan iszlámbarát kormányfő a közösségi hálózatok felszámolásával fenyegetőzött.
A felhasználók jelentős része belépéskor csak a távközlési hatóság üzenetét láthatta, amely szerint bírósági döntések alapján a hozzáférést megtagadják.

Erdogan - egy kampányrendezvényen - azt követően intézett kirohanásokat egyebek között a Twitter, a Facebook és a YouTube működtetése ellen, hogy azokon olyan információk jelentek meg lehallgatott telefonbeszélgetésekről, amelyek őt személyesen is érintetté tették egy korrupciós botrányban. A miniszterelnök szerint a felvételek nem valódiak.

Törökországban a jövő hét végén helyhatósági választásokat tartanak, és a kormány szerint a közösségi portálokat ellenzéki csoportok a lejáratására használják.

Erdogan hivatala közleményt adott ki, amelyben azt emelte ki, hogy a Twitter nem tett eleget azoknak a kéréseknek, hogy távolítson el bizonyos linkeket.

A Twitter azt közölte török használóival, hogy mobiltelefonon, sms formájában továbbra is tudnak üzeneteket küldeni. Hivatalos nyilatkozatot mindazonáltal a San Franciscó-i székhelyű cég nem adott ki, és csupán annyit közölt, hogy egyelőre vizsgálja a helyzetet.

Az Európai Bizottság távközlési felelőse, Neelie Kroes szinte azonnal reagált a török tilalomra, mégpedig stílusosan Twitter-oldalán. A holland biztos "alaptalan, értelmetlen és gyáva" lépésnek minősítette a közösségi oldal blokkolását, amelyet szerinte a török nép és a nemzetközi közösség cenzúraként értelmez.

Török közösségi fórumokon éjszaka számos olyan üzenet jelent meg, amelyekben a vezetést az internet szigorú ellenőrzése miatt az iránihoz vagy az észak-koreaihoz hasonlították.

Recep Tayyip Erdogan csütörtök este azt is kijelentette, hogy a közösségi oldalak betiltásával kapcsolatban nem érdekli a nemzetközi közösség véleménye. "A Twittert és a hasonló dolgokat gyökerestül fogjuk kitépni. Egyáltalán nem érdekel, hogy mit szól hozzá a nemzetközi közösség. Mindenki meglátja majd, hogy milyen erős a török köztársaság" - idézte a miniszterelnök szavait korábban az Anadolu hírügynökség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt repülő: két, alig látszó tárgyat találtak az Indiai-óceánban

A nagyobbik tárgy mintegy 24 méter kiterjedésű, de az ausztrál hajózásbiztonsági hatóság nem veheti biztosra, hogy a géphez tartoznak. Tovább olvasom