Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Leíratná a magánbankokkal a görög államadósság felét az Unió

Megállapodásra jutottak az euróövezeti országok pénzügyminiszterei arról, hogy megkérik a Görögországnak hitelező magánbankokat, fogadják el a görög államadósság legalább felének a leírását - közölte egy uniós diplomáciai forrás.
Tájékoztatása szerint a megállapodás péntek este született meg a miniszterek (Eurogroup) brüsszeli találkozóján. A forrás szerint ezentúl ezen álláspontból kiindulva folytatják a tárgyalásokat a bankszektor képviselőivel.

A megbeszéléseknek a tervek szerint legkésőbb a jövő szerdai euróövezeti csúcstalálkozóig eredményre kell vezetniük. Jean-Claude Juncker, az Eurogroup elnöke szombat reggel maga is megerősítette, hogy abban egyetértettek: a Görögországnak hitelező bankoknak a korábban gondoltnál "lényegesen nagyobb" veszteségeket kell elfogadniuk. Hozzátette, hogy a többletveszteség a hitelek leértékelődésének formáját ölti majd.

Az adósságleírás konkrét mértékét azonban sem Juncker, sem más miniszterek nem erősítették meg. Nemzetközi szakértők péntek este kiszivárogtatott tanulmánya szerint a hitelezőknek 60 százalékos veszteséggel kell számolniuk abban az esetben, ha az euróövezet nem változtat a júliusi kormányfői megállapodáson, amely szerint a Görögországnak nyújtandó újabb többéves hitelcsomag értéke 109 milliárd euró lesz.

Evangelosz Venizelosz görög pénzügyminiszter szombaton mindazonáltal már arról számolt be, hogy a júliusi megegyezésen túlmutató intézkedésekről tárgyaltak. Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter jelezte: az EU várhatóan felhatalmaz egy tapasztalt uniós tisztviselőt, hogy tárgyalásokat folytasson a magánbankokkal az újabb támogatási csomaghoz való hozzájárulásukról.

A pénteken kezdődött és várhatóan csak a jövő szerdai euróövezeti csúccsal véget érő, legmagasabb szintű brüsszeli tárgyalássorozat fő célja, hogy olyan csomag szülessék, amely magában foglalja a nemzetközi pénzügyi válságból való kilábalás programját, tartós garanciát jelez az adósságválság kiszélesedésének elkerülésére és enyhítésére, és mindezek által meg tudja nyugtatni a pénzügyi piacokat.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2011. október 22. 13:31
    „Az sem lenne egy hátrány, ha az Unió a magyarországi bankok indexálási trükkjei miatt megduplázott havi törlesztőrészlet és a bankok által előidézett virtuális "devizaválság" miatt a folyamatos törlesztések ellenére is majd megduplázott lakás vételárhátralék összegét is leíratná! Ekkora aljasságot,mint amit a magyarországi bankok követtek el ügyfeleikkel szemben, európai közösség nem viselhet el, vagy ha még is elvisel, akkor az negatív diszkrimináció a bankok által megvezetett uniós ország, nevezetesen Magyarországgal szemben!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bankszektor megerősítését tervezi az Unió

A bankok feltőkésítésének szükségességét, az euróövezeti adósságválság kiterjedésének… Tovább olvasom