Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Lettországban megtartották a Waffen SS volt katonáinak felvonulását

Csaknem 1500 ember vett részt pénteken Rigában a Waffen SS egykori lett katonáinak felvonulásán.
A menet végpontjától, a Szabadság-emlékműtől 30 méterre tartották meg ellentüntetésüket oroszok - mintegy százan -, akik viszont a zsidók és más kisebbségek ellen elkövetett háborús bűnökre emlékeztek. A demonstrációk békésen zajlottak le.

Noha az illetékes önkormányzat biztonsági okokból betiltotta a veteránok és támogatóik tüntetését, a rigai bíróság csütörtökön engedélyezte azt és az antifasisztákét is.

Lettországban megtartották a Waffen SS volt katonáinak felvonulását. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Az évente megrendezett parádé mindig felkavarja a kedélyeket: Moszkva és Lettország orosz kisebbsége a nácizmus dicsőítését látja benne, úgy gondolja, hogy az ünnepség sérti azoknak a millióknak az emlékét, akik harcban meghaltak a náci Németország elleni háborúban. A megemlékezés támogatói viszont a függetlenségi küzdelemre emlékeznek vele. Az indulatok ellenére pénteken nem történt incidens, igaz, több mint ezer rendőr gondoskodott arról a helyszínen, hogy ez így legyen.

Az AP amerikai hírügynökség jelentésében kiemelte, hogy a tüntető oroszok transzparenseikre a holokauszt szívszaggató képeit tették, és e képeket akasztófára emlékeztető fapóznákra tűzve tartották a magasba.

Lettországban megtartották a Waffen SS volt katonáinak felvonulását. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A lett kormány álláspontja az, hogy a Lett Légió harcoló alakulat volt, amelynek egyetlen tagját sem ítélték el légionista minőségében háborús bűnökért. Az alakulatba kötelező sorozással kerültek be a katonák, aki ki akart bújni a szolgálat alól, az börtönt, később halálbüntetést kockáztatott. A kormány mindazonáltal a korábbi évektől eltérően az idén már elhatárolta magát a légiósok menetétől. Sokak szerint ez éppen annak a jele, hogy az ország vezetése még nem nézett szembe az ország történetének e sötét korszakával.

Olvasóink írták

  • 1. Apátfalvi** 2012. március 16. 21:48
    „<moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cáfolja az RMDSZ, hogy Tőkés László kizárását kérte volna az EP néppárti frakciójából

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közleményben utasította vissza és cáfolta Tőkés László állítását. Tovább olvasom