Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Leváltották a katonai hírszerzés főnökét

Szlovákia - Leváltotta a katonai hírszerzés főnökét a szlovák védelmi miniszter, mert kiderült, hogy Milan Hudec nemzetbiztonsági átvilágítása nincs egészen rendben. Az ellenzék botrányosnak minősítette a történteket.
Lubomír Galko azután intézkedett, hogy a titkosszolgálatok felhívták a figyelmét arra, hogy Hudec átvilágítása körül kétségek merültek fel. A miniszter csütörtöki sajtóértekezletén Pozsonyban nem zárta ki, hogy az átvilágításkor manipuláció történt, ezért elrendelte az átvilágítás eredményének felülvizsgálatát. A katonai hírszerzés főnökét pedig ideiglenesen, az ügy lezárásáig tartalék állományba helyezte.

A miniszter azt állította, hogy Hudec bemutatta neki a szükséges nemzetbiztonsági átvilágítási dokumentumokat, amikor július 28-án kinevezte a katonai hírszerzés élére.

"Mivel az ilyen átvilágításokat több intézmény is vizsgálja, néhány nap múlva tájékoztatott a katonai elhárítás arról a gyanújáról, hogy bizonyos dolgokat a valóságban nem végezhettek el. Ezeket az átvilágításokat ugyanis csak nagyon röviddel az egész átvilágítási folyamat végleges lezárása előtt kérték, tehát a vizsgálatokra ténylegesen nem volt idő" - fejtette ki a miniszter.

"Új átvilágítást rendeltem el" - szögezte le Galko azzal, hogy Hudec további sorsáról az eredmény függvényében dönt. Amennyiben kiderül, hogy Hudec nem hibázott, újra kinevezi a katonai hírszerzés főnökévé. Ellenkező esetben új ember kerül ebbe a tisztségbe.

Robert Fico volt kormányfő, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke olyan botránynak nevezte az esetet, amely komolyan veszélyezteti Szlovákia nemzetbiztonságát és hitelét a NATO-ban.

"Ez az ember (Hudec) egy héten át a katonai hírszerzés minden titkos dokumentumához hozzájutott. Ez súlyos törvénysértés, nemzetbiztonsági rendszerünk veszélyeztetése és hitelünk csökkentése a NATO-ban" - jelentette ki Fico. Hozzátette: a főügyészség is foglalkozni fog az üggyel, s várható, hogy összehívják a parlament illetékes bizottságát is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vietnam szerint Kína megsérti szuverenitását

Vietnam - Vietnam szuverenitásának megsértésével vádolta csütörtökön Kínát, mivel az szeizmikus… Tovább olvasom