Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Ma Jing-zsou: a tajvani választásokból tanulhatnak a kínaiak

Tajvan január közepén újraválasztott elnöke szerint a tajvani választások leckét adhatnak a kínai lakosoknak demokráciából és pozitív hatással lehetnek a kétoldalú kapcsolatokra. Ma Jing-zsou (Ma Jing-jeau) hétfőn fejtette ki ebbeli véleményét.
Ma a kínai vezetést dicsérte, amiért az - szokatlan módon - nem cenzúrázta a választásról szóló internetes híradásokat. Ugyanígy az elnökjelöltek vitáit és a szavazatszámlálást is élőben követhették a számítógép előtt ülő kínaiak, nem pedig késleltetve, mint korábban. "A választás inspirálhatja a demokrácia támogatóit a szárazföldi Kínában, a békés választások pedig azt az érzést kelthetik bennük, hogy a tajvani eseményekhez hasonló történhet ott is" - írta múlt héten közleményében a tajpeji elnöki iroda.

Ez a legjobb ajándék, amit Tajvan Kínának adhat - áll a dokumentumban. A választásokat több száz millióan kísérték figyelemmel országszerte, s bár a hivatalos média csupán röviden és igen tényszerűen adott tájékoztatást az eseményről, a független internetes portálok és a mikroblogok vélemények és bejegyzések tömegét ontották a témával kapcsolatban. Az esemény volt a legtöbbet vitatott téma a 250 millió felhasználót jegyző Sina mikroblogon még a 14-i választási hétvégét követő napokban is, s a legtöbb hozzászólás pozitív hangnemben íródott. Sokan gratulációik mellett irigykedésüknek is hangot adtak, s megkerülhetetlenül összehasonlításokba bocsátkoztak. Számos közéleti személyiség - tudósok, írók, magánkézben lévő cégek vezetői, színészek - a demokratikus szárazföldi Kína lehetőségéről elmélkedett, Ma Jing-zsouhoz hasonlóan követendő példának nevezve Tajvan esetét.

"Tajvan valószínűleg demokratikusabb minden más demokráciánál. Azok az emberek olyanok, mint te és én - sárga bőrűek, barna szeműek, kínaiul beszélnek és kínai ételeket esznek. Azok, akik azt állítják, a demokrácia nem a kínai embereknek való, befoghatják a szájukat. Azok, akik szerint nem lehet demokrácia, mert a kínaiak nem elég iskolázottak vagy Kína túlságosan egyedi hozzá, befoghatják a szájukat. Akik továbbra is azt állítják, a szocializmus felsőbbrendű, azok vagy elmehetnek Észak-Koreába igazi szocializmust tapasztalni vagy befoghatják a szájukat" - fogalmazott a mikroblogon hozzászólásában Murong Hszüe-cun (Murong Xuecun) író.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Pentagon nem tud elszámolni az iraki milliókkal

A washingtoni védelmi minisztérium nem tudja, hová tűnt az a több mint 100 millió dollárnyi… Tovább olvasom