Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Madárparadicsom Milánó belvárosában

Spontán madármenedék jött létre Milánó egy belvárosi területén, miután bürokratikus akadályok meggátolták a telek beépítését.
A madároázis akkor alakult ki, amikor a kétezer négyzetméteres - egykor egy 152 kilométer hosszú csatornahálózat központját képező - Darsena-medence egy részét hat évvel ezelőtt lecsapolták, mivel mélygarázst akartak építeni a területen. A terepmunkák során azonban XVI.. századi falmaradványok kerültek a felszínre, és az építkezés elakadt a bürokratikus engedélyeztetési folyamat útvesztőiben.

Időközben a víz és a növények részben visszahódították a területet, és megjelentek a madarak is, méghozzá több mint 60 fajnak - az összes olaszországi faj több mint egytizedének - a képviselői. A LIPU nevű madárvédelmi egyesület és a Természetvédelmi Világalap (WWF) önkéntesei rendszeresen szemlézik és regisztrálják az újabb és újabb megjelenő fajokat. Sok köztük a vándormadár, amely Afrikából jövet-menet áll meg pihenni a parkban.

Úgy tűnik, hogy a madarakat - no meg a naponta kilátogató madárbarátokat - nem zavarja Európa egyik legkevésbé zöld városának közeli autóforgalma sem. Sokan azt szeretnék, ha a területet újra elárasztanák vízzel, s így helyreállna eredeti állapota.

A LIPU a biológiai sokféleség megőrzéséért száll elsősorban síkra. A tárgyalások legvalószínűbb kimenetele jelenleg egy kompromisszumos megoldás: a területet újra víz alá helyezik, egy részét azonban megőrzik jelenlegi formájában madároázisként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezrek tüntettek Rómában a kormány megszorító intézkedései ellen

Tízezrek tüntettek szombaton Rómában a Berlusconi kormány megszorító intézkedései ellen. Tovább olvasom