Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Made in Italy-hétvége Milánóban

Róma - Vasárnap estig az olasz dizájn legsikeresebb termékei mutatkoznak be Milánóban. Az olasz formatervezésnek szentelt fehér éjszakán a fogyasztók döntik el, melyiket találják a legsikeresebb Made in Italy-terméknek.
Az olasz kreativitás fővárosában most az egyszer nem az öltözködés lett a főszereplő, mégis divatról van szó. Hiszen a hétköznapi és a lakberendezési tárgyak is a magukon hordják az ízlés kézjegyét: az olasz bútor vagy az olasz kávéfőző éppúgy az egész világon keresett és utánozhatatlan Made in Italy-termékek közé tartozik.

Milano Design Weekend névvel hosszú hétvégét szentelnek Milánóban a nemzeti dizájnnak. Üzletek, galériák, múzeumok és tervezőirodák nemcsak nappal, hanem szombaton egész éjszaka várják a gyűjtőket és az egyszerű kíváncsaiakat is. Összesen nyolcvan helyszínen állítják ki az olasz formatervezés termékeit. Nemcsak bútorokat látni, a dizájnos szemüvegtől a sörösüvegnyitóig bemutatkoznak a legrissebb kreációk, valamint előkerülnek az örökértékű, ma már múzeumban gyűjtött tárgyak, mint például a Marco Zanuso által '64-ben tervezett Brionvega televízió, a Zanotta bútorgyár '68-as zsákfotelje, az Alessi narancsfacsarógép.

"Az olasz dizájn jelképeinek számítanak. Mindenki ismeri őket anélkül, hogy tudná, ki a tervező és mennyire értékes művészi alkotások. Egy adott korszak ízlését tükrözik, de nem tűnnek ósdinak. A legmodernebb lakásból sem lógnak ki" - magyarázta a program (www.milano-designweekend.it) bemutatóján Gillo Dorfles esztéta.

A tárgyakat nem csak csodálni lehet, vasárnapig jelentős kedvezménnyel áruják őket. Az Antonio Citterio tervezte több ezer eurós A.B.C. fotel 30 százalékkal olcsóbban kapható. Az üzletekben megfordulók online arról is szavazhatnak, melyiket tartják a legeredetibb Made in Italy-terméknek. A szavazók között a legtöbb voksot begyűjtő tárgyat sorsolják ki. "Az Ikea ízlésvilágában még van igény a jó minőségű, és éppen ezért időtálló termékre, melyet gyermekeinkre büszkén átörökíthetünk. Lehet ez egy régi lámpa, a nagymama asztala, egy szék vagy egy jól szabott öltöny. Az olasz kézműiparnak éppen ebben rejlik az erőssége" - nyilatkozta a műkritikus Philippe Daverio.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három kimentett bányász már elhagyhatta a kórházat Chilében

A chilei San José bányából 69 napos föld alatti raboskodás után csodával határos módon kimentett 33 bányász közül az első három helyi idő szerint csütörtök késő este már el is hagyhatta a kórházat. Tovább olvasom