Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Magyarországon is megemlékeznek a hirosimai atomtámadásról

Magyarországon is megemlékeznek ma az 1945. augusztus 6-án a japán Hirosimát, majd három nappal később Nagaszakit ért atomtámadás áldozatairól.
A Magyar Békeszövetség idén is dunai hajóút keretében tartja megemlékezését a fővárosban. A rendezvényen N. Rózsa Erzsébet, a Magyar Külügyi Intézet tudományos igazgatója és Péczeli Anna, az intézet munkatársa Egy békésebb világ felé címmel előadást tart. Továbbá elfogadják az ENSZ fegyverkereskedelmet korlátozó szerződését támogató nyilatkozatát. A program részeként a hajón lévő fiatalok közreműködésével koszorút dobnak a Dunába.

A Munkáspárt budapesti szervezete az V. kerületi Reagan-szobornál tart megemlékezését "Soha többé Hirosimát!" címmel.

A második világháború végéhez közeledve 1945. augusztus 6-án dobott le atombombát a japán Hirosima városára az Egyesült Államok légiereje. A robbanás több mint egy kilométeres körzetében minden a földdel vált egyenlővé. Az áldozatok pontos számát csak megbecsülni lehet. A hirosimai emlékművön több mint 61 ezer név szerepel, a sugárzás okozta betegségek azonban a mai napig szedik áldozataikat.

A második amerikai atombombát három nappal később dobták le Nagaszakira. Japán augusztus 15-én kapitulált, ezzel véget ért a második világháború. Augusztus 6-a a nukleáris fegyverek betiltásáért folyó harc világnapja.

Olvasóink írták

  • 3. HAJDÚKFOKOSA 2013. augusztus 09. 15:43
    „Én az elesett magyar katonákra emlékszek meg a koncepciós pereknél elhurcolt magyarokra emlékszem az 56.os terrornál elesett magyarokra emlékszem, én azokra emlékszem meg akiket a kommunisták megöltek kádár és rákosi bandája, ÉN EZEKRE EMLÉKSZEM!!!!!!!!!!!!!!!”
  • 2. HAJDÚKFOKOSA 2013. augusztus 09. 15:24
    „és a japánok mire emlékeznek meg????, a Don kanyarnál megsemmisült magyar hadseregröl ????? vagy miről???? A japánok amit a kinaiakkal üveltek meg ugy an block a világgal csodálkoznak. büdös volt nekik a kapitulácio itt van tessék szamurájok Pearl harborn”
  • 1. pachakuti 2013. augusztus 06. 11:42
    „Javaslom a beszédekbe beleszőni és elítélni Mo "legnagyobb tragédiáját" (idézet: Áder János) a holokausztot is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladják a The Washington Postot az Amazon-alapító Jeff Bezosnak

A váratlan és megdöbbentő bejelentéssel véget ért az az 1933 óta, négy nemzedéken át tartó korszak,… Tovább olvasom