Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Már nem gondolkodik a Nabucco kizárólagosságában Washington

Az amerikai kormány lazított a Nabucco-fölgázvezeték mögötti, több éve tartó kizárólagos kiállásán, és kész mind a négy lehetséges alternatívát támogatni, amennyiben azok gázt szállítanak az Európai Unió államaiba - írta hétvégi számában a The Wall Street Journal.
Az amerikai gazdasági napilap az ITGI-t (Interconnection Turkey Greece Italy) és a Transz-adriai Csővezetéket nevezte meg a Nabucco riválisaként, valamint azt a vezetéket, amely megépítésének szándékát a hétvégén jelentette be Azerbajdzsán.

Ez utóbbi párhuzamosan futna a Nabuccóval. Az ITGI és a transz-adriai vállalkozás a meglévő török vezetékre csatlakozna rá, és Törökország határától Görögországba, a balkáni államokba, illetve a tenger alatt Olaszországba vezetné a gázt, kezdetben évi 10 milliárd köbméteres kapacitással.

A kaszpi-tengeri gázkitermelésre a BP és a Statoil vezetésével létrejött konzorciumnak az egy évtizede tartó viták után néhány héten belül végül döntenie kell, hogy melyik vezetéken kívánja eljuttatni az energiahordozót Európába.

A társaság jelenleg négy lehetséges útvonalat mérlegel - írta isztambuli keltezéssel a lap, Homályosak tűnnek az EU által támogatott gáz-csővezeték kilátásai címmel megjelent cikkében.

Richard Mornigstar, az eurázsiai ügyben illetékes amerikai különmegbízott csütörtökön közleményt adott ki, amelyben cáfolta, hogy az Egyesült Államok a Nabuccóval szemben a rövidebb és olcsóbb megoldásokat preferálná.

"A Nabucco továbbra is nagyon kívánatos politikai és stratégia lehetőség. Mint minden csővezetéknek, kereskedelmi szempontból életképesnek kell lennie" - szögezte le Morningstar, ami azonban a lap szerint egyértelmű elmozdulást jelent az amerikai politikában a Nabucco kizárólagos támogatásától afelé, hogy minden olyan vezetéket elfogadhatónak tart, amely biztosítani tudja az energiabiztonsági célok megvalósulását. Az EU ugyanakkor továbbra is a Nabucco elkötelezettje.

"Kereskedelmi szempontból a Nabucco-projekt el van temetve" - jelentette ki a lapnak Borut Grgic, az Atlantic Council nevű amerikai kutatóintézet energiaügyi szakértője. A The Wall Street Journal szerint ez a vélemény megegyezett a Fekete-tengeri Energetikai és Gazdasági Fórum nevű, pénteken véget ért isztambuli tanácskozáson részt vett energetikai szakemberek és elemzők többségének álláspontjával.

A több mint 3800 kilométeres Nabucco csővezeték megépítését 2002 óta tervezik; célja, hogy csökkentse az uniónak az orosz gázszállításoktól való függőségét.

A cső évi 31 millió köbméter gázt lenne képes szállítana Kelet-Törökországból az ausztriai elosztóba, de egyelőre nem tudni, hogy mennyi nem orosz eredetű gáz szerezhető be a Nabucco feltöltéséhez.

Szakértők szerint a finanszírozási problémák miatt évekig, az újabb gázforrások bekapcsolásáig feltöltetlen maradhat, aminek a kockázata "fenntarthatatlan" - írta a The Wall Street Journal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetésnek Egyiptomban: három halálos áldozat

Három ember vesztette életét az egyiptomi fővárosban vasárnap a második napja tartó utcai… Tovább olvasom