Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Máris nyűg az egy- és kétcentes Szlovákiában

Egy hónappal az euró bevezetése után azt fontolgatják Szlovákiában, hogy korlátozzák az új pénz legkisebb érméinek, az egy- és kétcenteseknek a használatát. Sőt, egyre gyakrabban esik szó arról is, hogy gyakorlatilag teljesen szorítsák ki a forgalomból. Végleg nem vonhatók ki, hiszen nemzeti szinten nem hozható ilyen döntés.
A koronás átlagos bevásárlásoknál több papírpénzhez szokott fogyasztók és kereskedők sokat bajlódnak az apró, viszonylag kis értékű centekkel. Használatukat ugyan lassan megszokják, de a kereskedőknek és a pénzintézeteknek az érmék beváltása, banki elhelyezése többletfeladatot jelent. A bankok kezelési díjat kértek (és részben kérnek is) a beváltásért, Robert Fico miniszterelnök azonban nyíltan jelezte: vagy maguk törlik el ezt, vagy a kormány rendelkezik az ingyenes beváltásról.

Az egyik parlamenten kívüli tömörülés, a Polgári Konzervatív Párt máris azzal a javaslattal állt elő, hogy minden árat öt centre kerekítsenek le vagy felfelé. Így ugyan nem vesztenék gyakorlati hasznukat az egy- és kétcentesek sem, de a legkisebb visszajáró az ötcentes lenne. Ezzel fokozatosan "begyűjtenék" a legkisebb aprópénzeket. Hasonló, törvénnyel is szabályozott rendszer érvényes Finnországban, Hollandiában pedig össztársadalmi megállapodás, szokásjog alapján vezették be az öt centre kerekítést.

Olvasóink írták

  • 1. comet 2009. február 02. 22:52
    „Ha ennyi az összes gond a bevezetéssel, akkor le a kalappal északi szomszédunk előtt. A 2015-ös vagy 2022-es magyar bevezetés lehet hogy nem lesz ilyen sima. (2022 ha Fletó marad még egy évig)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iráni zarándokok balesete Irakban

Hét iráni állampolgár meghalt, 27 pedig megsérült, amikor az őket szállító autóbusz összeütközött… Tovább olvasom