Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Markó: Románia nem nemzetállam

Szokatlanul durva és egyáltalán nem diplomatikus - ezzel reagált a román államfőnek hétfőn Budapesten tett kijelentéseire Markó Béla.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Traian Basescu azon véleménye kapcsán nyilatkozott, amely szerint Székelyföld soha nem kaphat területi autonómiát, mivel Románia az alkotmánya szerint egységes és oszthatatlan nemzetállam, Románia ugyanakkor nem ismeri el a kollektív kisebbségi jogokat sem.

Markó Béla érvei szerint azt az országot, ahol másfél millió magyar él, nem lehet nemzetállamnak nevezni. Leszögezte: az RMDSZ egyértelműen támogatja a különböző autonómiaformákat, Székelyföld területi autonómiáját, akárcsak a kisebbségi közösségek kollektív jogait. "Erre a tartós együttélés érdekében mindenképpen szükség van" - tette hozzá.

"Székelyföldön többször is elmondta már Traian Basescu az autonómiával kapcsolatos álláspontját, most, Magyarországon, viszont szokatlanul durván, és egyáltalán nem diplomatikusan fogalmazott " - mondta az RMDSZ elnöke hozzátéve, hogy a politikában nincsen olyan, hogy "soha". Amikor a magyar feliratokról, a magyar nyelv közigazgatásban való használatáról, magyar középiskolákról, magyar nyelvű egyetemi oktatásról, amikor az aradi Szabadság-szobor visszaállításáról volt szó, a teljes román politika úgy reagált, hogy "soha", néhány év múlva pedig bebizonyosodott, hogy ez mindössze néhány évet jelentett.

Traian Basescu budapesti látogatásával kapcsolatosan Tőkés László EP-képviselő az EP strasbourgi plenáris ülésén úgy fogalmazott: az európai elveknek és gyakorlatnak megfelelően elvárható volna, hogy - Magyarországhoz hasonlóan - Románia is elismerje és érvényesülni engedje a kisebbségi kollektív jogokat, melyek semmiképpen nem sértik az ország szuverenitását. Ami pedig az erdélyi, illetve székelyföldi magyarok jogállását illeti: ideje volna már, hogy Románia, eddigi többségi elvű, diktatórikus kisebbségpolitikáját felülvizsgálva, európai és demokratikus módon a leginkább érdekelt magyar nemzeti közösséget is megkérdezze saját sorsát és jövőjét illetően.

Olvasóink írták

 • 2. anonyma 2009. február 04. 09:27
  „Már elkésett Markó Úr kicsit ezzel a határozott fellépéssel.
  Összefogásban az erő. Tegyék ezt a magyarok!
  A történelem kereke bizony forgandó, sőt, néha ismétel. Ezen az alapon pedig csak Erdély aranykorára kell gondolnunk!!! Amen”
 • 1. nsanyi55 2009. február 03. 19:54
  „Ezért kellene az ilyen és ehhez hasonló "létkérdésekben" együtt fellépni Tőkésnek, Markónak, Szásznak és a többi erdélyi magyar vezetőnek. Nem helyes, hogy a magyarországi marakodós gyakorlatot veszik át.
  Ha nem fognak össze, a román vezetés szétszabdalja a székelyföldi magyar megyéket.
  http://www.erdely.ma/autonomia.php?id=47415
  NE HAGYD ELVESZNI ERDÉLYT ISTENÜNK!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt a mennyasszony és a vőlegény a lövöldözésben

Egy pakisztáni esküvői ünnepségen történt fegyveres összetűzésben négyen, köztük a mennyasszony és a… Tovább olvasom