Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Martonyi: az EU-elnökségi tapasztalataink hozzájárulhatnak a BT feladatainak megoldásához

Magyarországnak az Európai Unió soros elnökeként szerzett tapasztalatai hozzájárulhatnak az ENSZ Biztonsági Tanácsa tagságából eredő feladatok megoldásához – mondta Martonyi János külügyminiszter.
"Az elnökségi prioritásaink jelentős részben egyben globális kérdések is voltak" – mondta a magyar diplomácia vezetője, aki felhívta a figyelmet a víz, a társadalmi felzárkózás, a szegénység, az energia, vagy az élelmiszerellátás problémáira, amelyek a magyar EU-elnökség legjelentősebb kérdései voltak, de egyben globális kihívást is jelentenek.
"Az gondoljuk hogy az elnökség területén szerzett tapasztalatainkat globális, univerzális téren is tudjuk hasznosítani, s ezzel egyben javítjuk Magyarország helyzetét a világban és nemzeti érdekeink érvényesítését is elősegítjük" – mondta Martonyi János.

A külügyminiszter úgy vélekedett, hogy Magyarország az EU-elnökséggel kapcsolatban említett feladatokon kívül hozzájárulhat a konfliktus-megelőzés, a konfliktuskezelés és általában véve a biztonságpolitika és az etnikai kérdések kezeléséhez. Martonyi János szerint a munka sikerét a megszerzett tapasztalatok mellett elősegíti majd a mások gondjainak megoldása iránti az érzékenység.

Martonyi János hangsúlyozta, hogy Magyarország külpolitikai stratégiájának lényege a globális nyitás, s ennek keretében a végső szakaszába lépett a magyar BT-tagságért folytatott kampány. Élve az ENSZ-közgyűlés adta lehetőségekkel, Schmitt Pál köztársasági elnök és a külügyminiszter több tucatnyi ország képviselőjével folytatott eszmecserét kétoldalú, illetve multilaterális találkozók keretében
Magyarország pénteken egy új országgal, Dél-Szudánnal veszi fel a diplomáciai kapcsolatokat. Szudán az ENSZ 193. tagállama lett.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszatért hazájába a venezuelai elnök

Hugo Chávez csütörtökön visszatért hazájába Kubából, ahol megkapta a 4. kemoterápiás kezelést. Tovább olvasom