Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Még egy ország csatlakozik az Oroszország elleni szankciókhoz

A lépés súlyosan érinti az Oroszországba irányuló jelentős norvég halexportot.
Norvégia pénteken bejelentette, hogy az Európai Unió szankcióihoz hasonló büntetőintézkedéseket hoz Moszkva ellen. A lépés súlyosan érinti az Oroszországba irányuló jelentős norvég halexportot.

"Oroszország nem adta bizonyítékát, hogy kész a kelet-ukrajnai fegyverszünetre és megoldásra, épp ellenkezőleg, az oroszbarát lázadóknak nyújtott aktív támogatásával szerepet játszott abban, hogy a konfliktus kiszélesedett" – áll a Borge Brende norvég külügyminiszter által kiadott közleményben.

"A kelet-ukrajnai helyzet napról-napra romlik. Fontos, hogy a nemzetközi közösség egységesen reagáljon Oroszország lépéseire" – tette hozzá a külügyminiszter.

Norvégia, amely nem tagja az EU-nak, de csatlakozott az Európai Gazdasági Térséghez, július 30-án már bejelentette, hogy csatlakozna a Moszkva elleni európai szankciókhoz, de közölte, hogy előbb a parlament jóváhagyását kéri, ami meg is történt.

A jobboldali kormányt ebben a szándékában a baloldali ellenzék is támogatta.

Moszkvának az ukrajnai válságban játszott szerepe miatt az EU július 29-én újabb szankciókat fogadott el Oroszország ellen, amelyek korlátozzák az uniós piacokhoz való hozzáférést, tiltják fegyverek és kényes energetikai technológiák, valamint a kettős rendeltetésű - a polgári mellett katonai célokra is felhasználható - áruk eladását.

Oroszország válaszlépésként elrendelte az Európából származó élelmiszerimport nagy részének egy évre történő leállítását. A lépés súlyosan érinti a norvégiai lazactenyésztőket, akiknek 2011 és 2013 között Oroszország volt a fő felvevő piaca.

Tavaly Norvégia 295 ezer tonna halat szállított Oroszországba, 6,5 milliárd korona értékben (246 milliárd forint), az eladások 81 százaléka lazac és pisztráng volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megsemmisítették az Ukrajnába behatolt orosz hadoszlop zömét

Az ukrán fegyveres erők tüzérsége megsemmisítette annak az orosz harcjárműoszlopnak a nagy részét. Tovább olvasom