Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Megerősítette Franciaország ˝AAA˝ osztályzatát a Fitch

Hozzátették, a hosszú távú osztályzatra érvényes negatív kilátás "50 százaléknál valamivel nagyobb" eséllyel jelzi Franciaország egy éven belüli leminősítésének lehetőségét.
Megerősítette Franciaország lehetséges legjobb, "AAA" államadós-besorolásait pénteken a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő közölte ugyanakkor, hogy a hosszú távú osztályzatra érvényes negatív kilátás "50 százaléknál valamivel nagyobb" eséllyel jelzi Franciaország egy éven belüli leminősítésének lehetőségét.

A másik két globális hitelminősítő, a Moodyís Investors Service és a Standard Ú Poorís már megvonta Franciaországtól az "AAA" - illetve a Moodyís módszertanában "Aaa"-val jelölt - elit államadós-osztályzatot.

Franciaország az intézményi kötvénybefektetők szempontjából így már kikerült az "AAA/Aaa" osztályzatú államadósok köréből, a befektetési alapok ugyanis általában azokat a szuverén adósokat tekintik ebbe az elit osztályzati kategóriába tartozónak, amelyekre legalább két hitelminősítő ilyen besorolást tart érvényben.

Ennek komoly jelentősége lehet az euróövezeti válságkezelő rendszerek (EFSF, ESM) piaci finanszírozási költségei szempontjából, mivel e mechanizmusok második legnagyobb garantáló országa Németország után Franciaország.

A legnagyobb EU-gazdaságok közül már csak Nagy-Britanniának és Németországnak van mindhárom globális hitelminősítőnél "AAA/Aaa" szuverén adósbesorolása. Igaz ugyanakkor, hogy a német adósosztályzatra a Moodyís, a brit besorolásra pedig mindhárom hitelminősítő negatív kilátást tart érvényben.

A Fitch Ratings a francia osztályzat pénteki megerősítéséhez fűzött elemzésében a francia szuverén adósprofil gyengeségének nevezte a magas és növekvő közadósságot. A hitelminősítő saját becslése szerint a bruttó francia államadósság-ráta 2012 végére eléri a hazai össztermék (GDP) 90 százalékát, jóllehet a cég által "AAA" szuverén besorolással ellátott gazdaságok adósságrátáinak mediánértéke 53 százalék.

A Fitch hangsúlyozza, hogy a második legeladósodottabb "AAA" besorolású ország, Németország bruttó adósságrátája is csak 82 százalék, és ez várhatóan csökkenésnek indul a jövő évtől.

A hitelminősítő alapeseti előrejelzése szerint a francia államadósság-ráta 2014-ben 94 százalékon tetőzik, jelentősen magasabb szinten, mint a többi "AAA" osztályzatú euróövezeti tagországé.

A Fitch hangsúlyozza pénteki elemzésében, hogy az általa várt 94 százalékos francia adósságráta a felső határa annak az eladósodottsági szintnek, amely a cég kritériumai szerint még összeegyeztethető a francia "AAA" besorolás fenntartásával, és csak abban az esetben, ha a francia államadósság 2014-től határozottan csökkenő pályára kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kim Dzsong Un: folytatódik az űrprogram

A sikeres űrkísérlet megmutatta az egész világnak, hogy a Munkapárt és a kormány élni kíván az űr… Tovább olvasom