Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Meghalt Anne Frank naplójának megőrzője

Egy hónappal 101. születésnapja előtt, hétfő este meghalt Miep Gies, az az asszony, aki megőrizte Anne Frank naplóját - közölte a második világháború megrázó sorsú zsidó áldozatának amszterdami emlékmúzeuma.
Az Ausztriában született Gies - eredeti neve Hermine Santrouschitz volt - 13 évesen az éhezés elöl menekülve került Hollandiába, ahol nevelőszülőknél élt. 1933-ban irodai segítőként vette fel fűszerüzletébe Otto Frank, aki 1942-ben arra kérte: segítsen neki és családjának elbújni a vállalkozás raktára feletti padlásszobában, és vigyen nekik ételt és más szükséges dolgokat.

Miep Gies volt az, aki a család rejtekhelyének felfedezése után összegyűjtötte a tizenéves Anne szétszórt papírjait és feljegyzéseit, majd olvasatlanul elzárta őket egy fiókba a kislány visszatérésére várva.

Anne azonban hét hónappal az elfogását követően tífuszban meghalt a bergen-belseni koncentrációs táborban, mindössze két héttel azelőtt, hogy brit és kanadai katonák felszabadították volna a tábort.

Gies a kislány apjának adta a papírokat, aki a padlásszobában bujkáló nyolc ember közül egyedüliként élte túl a megpróbáltatásokat. A feljegyzések 1947-ben jelentek meg könyv formájában, az Egy fiatal lány naplója címet később Anne Frank naplójára változtatták. Ez volt az első holokauszttal foglalkozó mű, amely széles érdeklődést keltett, a több tucatnyi nyelven megjelenő könyv tízmilliós példányszámban kelt el.

A háború után Miep Gies a könyvet összeállító Otto Franknak dolgozott, népszerűsítette a naplót és megválaszolta a világ minden tájáról érkező leveleket. Frank 1980-ban bekövetkezett halála után tovább kampányolt a holokauszttagadók ellen, és cáfolta az állításokat, melyek szerint a napló hamisítvány lenne.

Olvasóink írták

 • 5. dodó 2010. január 12. 21:56
  „"Az igazság az, hogy Miep Gies azon kevesek közé tartozott, akik tisztában voltak Anna Frank "bujkálásának" igaz történetével, mégis élete végéig szolgálta az Ottó Frank hamisításából zsírosan megélő bűnözőket.
  Kicsi halacska volt ő a holokauszt-ipar tengerében, azonban még így is, egy apró, de fontos láncszemként cinkosa lett a fehér faj lelki megtörését is szolgáló rémtörténetek héber kiagyalóinak. Felfordulásáról hírt adva egyúttal felhívjuk a "tragédiát" üvöltöző szemfényvesztők miatt a nagy csalás sűrű erdejébe beterelt honfitársaink figyelmét arra, hogy létezik egy Robert Faurisson nevű, nagyra tartott és becsült történészprofesszor, aki időt, pénzt, energiát nem sajnálva alaposan utána ment az Anna Frank történetnek, hogy utána tételesen, pontról pontra cáfolja a görbe orrú kaftánmaffia cápáinak immáron több mint 60 éve óriási erőforrások bevonásával, nagy intenzitással sulykolt hazugságait."”
 • 4. apátfalvifaszagyerek 2010. január 12. 15:18
  „De akkor mi történt Anna Frank-al, ha a naplója kamu...?”
 • 3. sved 2010. január 12. 13:28
  „Helyesen: cafolni PROBALTA a naplo hamissagarol szolo tenyeket. Csak nem sikerult neki. Viszont elete vegeig jol elt a holokamuiparbol.”
 • 2. dodó 2010. január 12. 11:44
  „Talán ő adta Anna kezébe 1944-ben az 1951-ben feltalált (Bíró József) golyóstollat is, amellyel két különböző kézírással megírta/ták ezt a méltán híres "dokumentumot". Talán ő volt a társszerző a másik kézíráshoz! Kár, hogy már nem beszélhet róla.”
 • 1. Csecs 2010. január 12. 10:17
  „Cö-cö... A holokauszttagadókkal nem harcolni kell és nem fenyegetőzni, hanem BIZONYÍTANI az ellenkezőjét!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz év börtön nyolcvan dollár húsért

Tíz év börtönt kapott egy férfi 80 dollárnyi - 15 ezer forintnyi - hús ellopásáért az Egyesült… Tovább olvasom