Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Megkezdődött az új olajfogó nyomástesztje

A BP olajtársaság megkezdte a mexikói-öbölbeli szivárgó mélytengeri kútra erősített új olajfogó berendezés nyomástesztjét - jelentette be helyi idő szerint szerdán Kent Wells, a vállalat kutatásért és termelésért felelős alelnöke.
Wells szerint az olajfogó kúp három fojtószelepének egyikét már elzárták, s az elkövetkező órákban a másik kettőt is elzárják, teljes nyomás alá helyezve a berendezést. Miközben fokozatosan zárják el a fojtószelepeket, mérik az olajfogó kúpban a nyomást. Amennyiben a nyomás folyamatosan növekszik, ezt azt jelenti, hogy más helyen nem szivárog az olaj, és a berendezés fel tudja fogni az összes kiömlő nyersanyagot.

A vállalat mérnökei abban reménykednek, hogy az új berendezés révén teljesen megszűnik az olajszivárgás. Az 5,5 méteres, közel 70 tonnás, csövekből és szelepekből álló berendezés tesztelése 6-48 órát vesz igénybe.

Az olajkatasztrófáért felelős BP mérnökei eredetileg azt tervezték, hogy kedden megkezdik az olajfogó szerkezet tesztjét, de egy nappal elhalasztották a próbaüzemet további elemzések szükségességére hivatkozva. A szövetségi kormány szakértői ugyanis attól tartottak, hogy a kísérlet során még nagyobb kár keletkezhet a megrongálódott kútban.

A régi olajfogó kúpot a múlt szombaton távolították el robot tengeralattjárókkal a mélytengeri kútról, hogy helyette a mostani, nagyobb és hatékonyabb olajgyűjtő berendezést szereljék.

A BP két mentesítő fúrást is kezdett oldalirányból azzal a céllal, hogy nehéziszap, majd cement lepumpálásával elzárják a mélyből feltörő kőolaj útját. Az új olajfogó berendezés próbaüzemének idejére leállították a fúrásokat.

A nyersolaj április 20. óta ömlik a tengerbe, azóta, hogy felrobbant a BP által üzemeltetett Deepwater Horizon olajfúró kút. A balesetben 11 munkás halt meg. Azóta több százmillió liter nyersolaj szivárgott a Mexikói-öböl vizébe. Az olajszennyeződés már mind az öt öböl menti amerikai szövetségi állam - Alabama, Louisiana, Mississippi, Florida és Texas - partjait elérte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Microsoftnál dolgozott az orosz kémügy tizenkettedik gyanúsítottja

Kétszer járt az Egyesült Államokban, és mindkét alkalommal a Microsoft vállalatnál alkalmazták azt a… Tovább olvasom