Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Megrázó fotók a SpaceShipTwo katasztrófájáról

A szerencsétlenségben az egyik pilóta meghalt, a másik pedig megsebesült. A Virgin Galactic cég folytatja űrhajója fejlesztési programját.
Kombókép a Virgin Galactic társaság SpaceShipTwo magánűrhajójának katasztrófájáról a kaliforniai Mojave-sivatag felett október 31-én.

Az űrrepülőgép leválik az azt magasba emelő, külön erre a célra épített WhiteKnightTwo hordozó-repülőgépről, majd felrobban, miután a leválás után begyújtotta rakétahajtóművét.

A balesetben az egyik pilóta életét vesztette, a másik súlyosan megsérült.

MTI/AP/Kenneth Brown
Fotó: MTI/AP/Kenneth Brown

Korábban írtuk:

Az utasszállító űrrepülőgépek fejlesztési programjának folytatása mellett tett hitet szombaton Sir Richard Branson brit nagyvállalkozó, miután a vállalatbirodalmába tartozó Virgin Galactic cég egyik kísérleti űrjárműve próbarepülés közben előző nap lezuhant, és a gép egyik pilótája meghalt.

Sir Richard - akinek Virgin céghálózata a repüléstől a vasúti, pénzügyi, internet-, mobiltelefon- és médiaszolgáltatásokig szinte minden területen jelen van - a vállalat honlapjának blogrovatában közölte: az űrrepülés rendkívül nehéz, "de megéri... kitartunk, és együtt haladunk tovább előre".

Branson szerint a szerencsétlenséggel végződött teszt a kiterjedt próbarepülési program része volt. A lezuhant űrrepülőgép, a SpaceShipTwo előzőleg 54 repülést hajtott végre, ezek közül 34-et önállóan, vagyis a WhiteKnightTwo nevű hordozóeszközről leválva.

A különlegesen kialakított WhiteKnightTwo viszi csaknem 14 kilométeres magasságba a hatszemélyes SpaceShipTwo egységet, amely azután leválik a hordozógépről, és saját rakétahajtóművével emelkedik tovább 100 kilométeres magasságba, a világűr határára.

A KABC TV Los Angeles adásáról készített felvételen sérültet visznek hordágyon a kaliforniai Mojave-sivatagban 2014. október 31-én, miután a Virgin Galactic társaság SpaceShipTwo magánűrhajója felrobb
A KABC TV Los Angeles adásáról készített felvételen sérültet visznek hordágyon a kaliforniai Mojave-sivatagban október 31-én, miután a Virgin Galactic társaság SpaceShipTwo magánűrhajója felrobbant, majd lezuhant.
Fotó: MTI/AP/KABC TV

A baleset a kaliforniai Mojave sivatag felett végzett próbarepülés közben történt. A földről készített, a BBC által szombaton közzétett felvételsorozat azt mutatja, hogy a SpaceShipTwo leválik a hordozógépről, beindul rakétamotorja, ám másodpercekkel később robbanás történik, és a gép darabjaira hullik szét.

Az egyik pilóta életét vesztette a szerencsétlenségben, a másik ejtőernyővel földet ért ugyan, de súlyosan megsérült.

A Virgin azt remélte, hogy már 2015 elején fogadhatja az első űrturistákat, akik a cég ígérete szerint megtapasztalhatják a súlytalanságot, mint az igazi űrhajósok, és a világűr pereméről csodálhatják meg a Föld látványát.

A repülésekre több mint hétszáz foglalás érkezett eddig, jóllehet egy-egy út 250 ezer dollárba kerül. Az utaslistán a sztárvilág olyan nevei is szerepelnek, mint Tom Hanks, Justin Bieber, Ashton Kutcher és Leonardo DiCaprio.

A Virgin Galactic vezérigazgatója, George Whitesides is azt közölte a szerencsétlenség után, hogy a fejlesztési program folytatódik, mivel a vállalat "minimum ennyivel tartozik" a tesztpilótáknak és azoknak, akik e légi járművek kifejlesztésén keményen dolgoznak.

Lezuhant a Virgin Galactic űrrepülőgépe. Fotó: MTI (galéria)

Pénteken írtuk:

Próbarepülés közben pénteken lezuhant a Virgin Galactic magánvállalat űrrepülőgépe az Egyesült Államokban, a kaliforniai Mojave sivatagban - közölte a Sir Richard Branson brit milliárdos alapította vállalat.

A szerencsétlenségben a kaliforniai autópálya-rendőrség szerint az egyik pilóta meghalt, a másikat pedig, aki súlyos sérüléseket szenvedett, kórházba szállították. A próbarepülés közben az űrrepülőgép súlyosan meghibásodott, és lezuhant.

A Virgin Galactic által közreadott 2010. március 22-én a Mojave-sivatag fölött készített kép a Virgin Galactic társaság White Knight-2 típusú, Eve anyarepülőgépéről, amely a SpaceShipTwo magánűrhajót

A Virgin Galactic által közreadott 2010. március 22-én a Mojave-sivatag fölött készített kép a Virgin Galactic társaság White Knight-2 típusú, Eve anyarepülőgépéről, amely a SpaceShipTwo magánűrhajót szállítja.
Fotó: MTI/EPA/Virgin Galactic/Mark Greenberg


Az amerikai légügyi hatóság (FAA) szerint a baleset közvetlenül azt követően történt, hogy az űrrepülőgép levált az azt magasba emelő, külön erre a célra konstruált WhiteKnightTwo hordozó-repülőgépről. Egy szemtanú, Ken Brown fotós szerint az űrrepülő azt követően robbant fel, hogy a leválás után begyújtotta rakétahajtóművét.

A Virgin Galactic közölte, hogy a próbarepülés közben "súlyos rendellenesség" történt, amely a jármű elvesztését okozta. A pilóták tudatában voltak a hibának, mielőtt a rádiókapcsolat megszakadt volna velük.

A SpaceShipTwo a tervek szerint turistákat szállított volna a világűrbe, illetve a vele folytatott kísérleteknek a Virgin Galactic fontos szerepet tulajdonított a földrészek közötti nagysebességű közlekedés kifejlesztésében.

A Virgin Galactic már évek óta reklámozza, hogy repülőutazásokat fog indítani 100 kilométerrel a Föld felszíne felett, amelyek során az utasok megtapasztalhatják a súlytalanság élményét.

A KABC TV Los Angeles adásáról készített felvételen a Virgin Galactic társaság SpaceShipTwo magánűrhajójának roncsa a kaliforniai Mojave-sivatagban 2014. október 31-én, miután az űrjármű felrobbant, m
A KABC TV Los Angeles adásáról készített felvételen a Virgin Galactic társaság SpaceShipTwo magánűrhajójának roncsa a kaliforniai Mojave-sivatagban október 31-én, miután az űrjármű felrobbant, majd lezuhant.
Fotó: MTI/AP/KABC TV

Az Egyesült Államokban négy napon belül ez a második súlyos baleset, amely űrszállítással foglalkozó magáncégeknél történt: kedden az Antares teherszállító űrhajó robbant fel Virginia állam partjainál. Az Orbital Sciences Corporation bejelentése szerint a repülésirányítók tudatosan semmisítették meg a járművet, miután észlelték annak meghibásodását.

Korábban írtuk:

Próbarepülés közben pénteken lezuhant a Virgin Galactic magánvállalat űrrepülőgépe az Egyesült Államokban, a kaliforniai Mojave sivatagban - közölte a Sir Richard Branson brit milliárdos alapította vállalat.

A szerencsétlenségben az egyik pilóta meghalt, a másik pedig megsebesült a CNN jelentése szerint. A próbarepülés közben az űrrepülőgép súlyosan meghibásodott, és lezuhant.

A SpaceShipTwo a tervek szerint turistákat szállított volna a Föld légkörének és a világűrnek a határára.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat ukrán katona halt meg az elmúlt 24 órában

A terroristák továbbra is megszegik a tűzszünetet - jelentette ki Volodimir Polevoj. Tovább olvasom