Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Megtalálták Markelov ügyvéd gyilkosait

Oroszország - A Sztanyiszlav Markelov ügyvéd és Anasztaszija Baburova újságíró ellen elkövetett gyilkosságot az Orosz Nemzeti Egység (RNE) elnevezésű nacionalista szervezet követte el, s két személyt már őrizetbe is vettek - jelentette rendvédelmi forrásokra hivatkozva az Interfax hírügynökség szerdán.

A nyílt utcán elkövetett, nagy feltűnést keltő moszkvai gyilkosság ügyét a titkosszolgálatok derítették fel a közlés szerint. A motívum a bosszú volt: Markelov a bíróságokon azokat védte, akik nacionalisták támadásainak estek áldozatul.

Markelovot, s a vele tartó Baburovát, a Novaja Gazeta című lap külső munkatársát január 19-én lőtték le a moszkvai belvárosban. Az ügyvéd közvetlenül előtte sajtóértekezletet tartott az észak-kaukázusi térséggel összefüggő bűnügyek nyomozásának állásáról.

A gyilkos hátulról lépett oda az ügyvédhez és főbe lőtte. Baburova az illető ruhaujját megragadva próbálta feltartóztatni, mire a főleg a neonácikról író egyetemista lányt is lelőtte, majd elmenekült.

A nacionalisták a jogvédők közlése szerint halállistát állítottak össze az ellenük fellépő újságírók, jogvédők és más közéleti személyiségekről, mi több, tavaly a listát pontos címekkel és telefonszámokkal közzé is tették.

Oroszországban 15 év alatt 300 újságírót öltek meg, s miközben a gyilkosságok országos felderítési aránya 80 százalék, addig az újságírók elleni gyilkosságok esetében fordított az arány - közölte korábban Vszevolod Bogdanov, az Orosz Újságírók Szövetségének elnöke. Bogdanov úgy vélekedett, hogy valójában 300-nál is több újságírót öltek meg az említett időszakban. Számos nemzetközi szervezet folyamatosan bírálja a kialakult helyzetet.

A legnagyobb nemzetközi feltűnést Anna Politkovszkaja, a Novaja Gazeta munkatársának 2006-ban történt meggyilkolása keltette. Az ügy néhány gyanúsítottját már bíróság elé állították, de a felbujtó - a megrendelő - személyére eddig nem derült fény, s nem ült a vádlottak padján a feltételezett gyilkos sem, aki külföldre menekült. Az esküdtszék úgy ítélte meg, hogy az ügyészség nem bizonyította kellően a perbe fogottak bűnösségét, ezért felmentette őket. Az ügyet további nyomozásra visszautalták az ügyészséghez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elítélték a CIA 23 egykori ügynökét

Olaszország - Egy milánói bíróság szerdán öttől nyolc évig terjedő börtönre ítélte az amerikai… Tovább olvasom