Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 17°C Még több cikk.

Melia: Magyarország jó úton halad a demokrácia megszilárdítása felé

Magyarország jó úton halad a demokratikus rendszer megszilárdítása felé, de az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki a kormány bizonyos döntései miatt.
Magyarország jó úton halad a demokratikus rendszer megszilárdítása felé, de az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki a magyar kormánynak a konzultációnak az alkotmányozási folyamatban tapasztalt hiányával és néhány új törvénnyel kapcsolatban – jelentette ki Thomas O. Melia, az amerikai külügyminisztérium emberi jogok kérdésében illetékes helyettes államtitkára a demokrácia napja alkalmából tartott sajtóértekezletén

Melia rámutatott, hogy Magyarország EU- és NATO-tag, és mindkét szervezet tagsága megköveteli a magas szintű teljesítményt az emberi jogok kérdésében.

"Magyarország jó úton halad a demokratikus rendszer megszilárdítása felé" – jelentette ki a helyettes államtitkár a csütörtökön megrendezett sajtótájékoztatón arra a kérdésre válaszolva, hogy nincsenek-e aggályai a magyarországi helyzettel kapcsolatban.

Melia elmondta: az amerikai kormány az elmúlt hónapokban amiatt fejezte ki aggodalmát, hogy nem volt konzultáció a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező magyar kormány, illetve az ellenzék és a független civil társadalom között.

„Úgy gondoljuk, hogy az alkotmányozási reformfolyamatot erősítette volna, ha nagyobb hangsúlyt kap a konszenzusépítés" – mondta a diplomata, aki rámutatott, hogy Washington néhány konkrét törvénnyel kapcsolatban is aggályait fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök kormányának .

Ilyen volt az egyházak bejegyeztetését előíró törvény és a médiaszabályozási törvény, amelynek lehetséges végrehajtásával kapcsolatban hangzottak el aggályok. Melia méltatta Eleni Kounalakis budapesti amerikai nagykövetet, aki nagyszerű összeköttetéssel rendelkezik a kormánnyal és másokkal.

Magyarország relatíve jól teljesít a demokratikus normák terén és az Egyesült Államok továbbra is konstruktív visszajelzést ad magyar barátainak, ha úgy látja, hogy a dolgokon van javítani való, ahogyan azt a világon más demokrata barátai esetében is teszi – mondta Thomas O. Melia.

Olvasóink írták

 • 4. deszkás 2011. szeptember 17. 09:34
  „Az "aranyvonat" készletével mi is a helyzet? Vagy azok is az oroszok voltak?”
 • 3. bánki 2011. szeptember 17. 08:13
  „Amerikában meg verik a négereket!
  Q-ra nem érdekel mit hisznek a hamburger evők.

  Mindenki söprögessen a saját portáján!”
 • 2. igazságkereső 2011. szeptember 17. 07:47
  „Ez a hír akkor lenne igaz, ha az országból ezermilliárdokat eltüntető személyek már a börtönök vendégszeretetét élveznék, és befejeződne a magyar társadalom további szándákos elszegényítése! Kedves újságírók! Önök hol élnek, hogy nem érzékelik azt, mi folyik és mi történik Magyarországon?! Be lehetne esetleg fejezni a néphülyítést, vagy ahogy magyarul mondják -hogy érthető is legyen! - a parasztvakítást?!”
 • 1. sadap12 2011. szeptember 16. 23:35
  „Jó úton halad.....hogy az ég nem szakad le !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terroristagyanús embereket tartóztattak le Finnországban

A skandináv ország történetében először terrorizmushoz kötődő bűntényekkel kapcsolatban vett… Tovább olvasom