Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Mélyponton a japán kormány népszerűsége

Japán - Megalakulása - tavaly szeptember - óta nem volt ilyen népszerűtlen a japán kormány: Hatojama Jukio kormányfő kabinetjének tetszési indexe 17 százalékosra zuhant a legújabb felmérések szerint.
Az Aszahi című japán lap által hétfőn közölt közvélemény-kutatási adatok szerint a japán polgárok 46 százaléka Hatojama azonnali lemondása mellett van, mivel a kormányfő ígéretével ellentétben nem állapodott meg az Okinava szigetén működő amerikai támaszpont áthelyezéséről.

A válaszadók 70 százaléka ítélte meg negatívan a kormány tevékenységét, ami nem éppen kedvező jel a júliusban esedékes felsőházi választások előtt. A Hatojama-kormány tevékenységnek első hónapjaiban a népszerűségi indexe volt 70 százalékos.

A Jumiuri Simbun című tekintélyes japán lapban ugyancsak hétfőn közölt felmérés szerint a japánok 81 százaléka veti el Hatojama döntését arról, hogy az amerikai bázis maradhat Okinaván, és a polgárok 60 százaléka szólítja fel lemondásra a miniszterelnököt.

Okinava miatt kilépnek a kormányból a japán szociáldemokraták, a döntést vasárnap hozta meg a párt legfelső vezetése. A szociáldemokraták szerint Hatojama Jukio kormányfő nem teljesítette azt a választási ígéretét, hogy a támaszpontot elköltöztetik a szigetről, s ezért távoznia kell posztjáról. A szociáldemokrata párt ugyanakkor meglehetősen kicsi, ezért távozása nem fenyeget kormányválsággal.

A pénteken aláírt, a 2006-os egyezménnyel gyakorlatilag azonos megállapodás értelmében a jelenleg Okinava déli részén, egy városi agglomeráció kellős közepén elhelyezkedő amerikai támaszpontot ugyanakkor a sziget egy kevésbé sűrűn lakott északi városa, Nago közelébe költöztetik át. Egyes katonai kiképző létesítményeket az Okinavával szomszédos Tokunosima szigetre, vagy akár Japánon kívülre helyezhetnek át.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 20 holttestre bukkantak az elhagyatott bányában

Mexikó - Több mint húsz holttestre - feltehetően drogbandák összecsapásainak áldozataira - bukkantak… Tovább olvasom