Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Mélyponton Václav Klaus népszerűsége

Csehország - Történelmi mélypontra került Václav Klaus cseh köztársasági elnök népszerűsége.
A STEM prágai közvélemény-kutató intézet májusi felmérésének szerdán nyilvánosságra hozott eredménye szerint Klausban jelenleg csak a megkérdezettek 47 százaléka bízik, ami a legalacsonyabb arány 2003 óta, amikor a politikust első ízben választották államfővé. Az év eleje óta Klaus népszerűsége 16 százalékponttal csökkent.

A STEM elemzése szerint ennek legfőbb oka Klausnak az áprilisi cseh kormányválság idején tanúsított politikai magatartása. Az államfő a válság idején, illetve a későbbi hetekben is többnyire támogatásáról biztosította a Közügyek (VV) politikusait, akik a közvélemény döntő többsége szerint a problémákat okozták.

A felmérés azt is kimutatta, hogy Klaus viselkedése nagyon megosztotta a cseheket. A megkérdezettek 47 százaléka szerint az államfő helyesen járt el, s hozzájárult a kormányválság megoldásához, míg ugyancsak 47 százaléka úgy látja, hogy Klaus hibákat vétett, s csak bonyolította a problémák megoldásának keresését.

Václav Klaus népszerűsége első ötéves elnöki ciklusa idején (2003-2008) folyamatosan 70 százalék fölött mozgott, míg a második ciklus kezdetén visszaesett, s azóta többnyire 60 százalék körül van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadon engedtek négy külföldi újságírót Líbiában

Líbia - Szabadon engedtek szerdán négy, hetek óta fogva tartott külföldi újságírót Líbiában. A két… Tovább olvasom