Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 03. csütörtök - Hilda

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Külföldi hírek > Menekítik a görögök a bankokból a pénzüket

Menekítik a görögök a bankokból a pénzüket

A görögök tömegesen menekítik ki a bankokból a megtakarított eurókat.

MTI - 2012.05.16. 10:28
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Nő az aggodalom Görögországban, hogy a betétkivonás valóságos bankok elleni rohammá válik, ahogy nő a lakosság félelme az államcsődtől.

A görögök a hét egyetlen napján 1 milliárd euróval csapolták meg bankszámláikat. Egyelőre nem állnak ugyan hosszú sorok a pénztárablakok előtt, de a bankoknak komoly nehézségeik vannak.

Papuliasz elnök figyelmeztette a pártok vezetőit, hogy veszedelmes folyamatok indulhatnak el, és a betétesek nagy összegeket vesznek ki az automatákból vagy utalnak át külföldi számlákra. A polgárok nagy összegű készpénzt tartanak otthon, attól tartva, hogy ha az ország elhagyja az euróövezetet, az ismét bevezetendő drachma értéke rohamosan csökkenni fog.

Hétfőn, amikor drámai tárgyalások folytak a pártok közt a kormányalakításról, bankárok szerint 900 millió eurónyi magánbetétet számoltak fel.

A görög központi bank adatai szerint a bankoknál elhelyezett magánbetétek a 2010 januári 195 milliárd euróról idén márciusig 140 milliárdra csökkent.

Korábbi jelentések szerint a görög pénzintézeteket 50 milliárd euró értékben kell feltőkésíteni. Ebből 25 milliárd áll rendelkezésre az EU pénzügyi stabilitási alapjából (EFSF), és ebből 18 milliárdot a görög állami televízió szerdai értesülése szerint átutalnak a bankoknak.

Korábban írtuk:

Görögországban a lakosság növekvő mértékben veszi ki a bankokból euróban tartott készpénzét, nyilvánvalóan attól való félelmében, hogy az ország euróövezetből történő esetleges távozása drasztikus pénzromlást von maga után.

Ezt Karolosz Papuliasz államfő közölte a parlamenti pártok vezetőivel kedden, amikor egy esetleges szakértői kormány felállításáról folytatott velük eredménytelenül végződő tárgyalásokat. Elmondta, hogy a görög nemzeti bank elnöke, Jeórjiosz Provopulosz tájékoztatása szerint hétfőn az emberek mintegy 700 millió eurót vettek ki a bankokból.

"Provopulosz úr azt mondta nekem, hogy nincs pánik, de nagy a félelem, amely pánikba csaphat át" - mondta az elnök a tárgyalásról készült jegyzőkönyv szerint. A jegybankelnök arra számít, hogy a helyzet a következő hetekben tovább romolhat.

A görögök már hónapok óta folyamatosan veszik ki a pénzintézetekből megtakarításaikat, de ez a folyamat eddig rendezett keretek között zajlott, a bankfiókok előtt nem alakultak sorok.

Tavaly ősszel, mielőtt egységkormány alakult a konzervatív és a szocialista, valamint több kisebb párt részvételével, a pénzügyi válságtól megrettenve a tehetős görögök mintegy 200 milliárd eurót menekítettek külföldre.

Kedden kudarcot vallott az utolsó kísérlet is arra, hogy a május 6-i előre hozott választások nyomán új kormányt alakítsanak Görögországban. A pártvezetőkkel tartott egyeztetésen megbukott az államfőnek az a javaslata, amely szakértői kormány megalakítását célozta. A következő lépésként júniusban új választásokat kell tartani. Amennyiben a radikális pártok, amelyek az eddigi kormány takarékossági csomagját elutasítják, a választásokon tovább erősödnek, az országot a nemzetközi segély leállítása és ennek nyomán államcsőd fenyegeti. Küszöbön áll az euróövezetből való kilépés is. Papuliasz kedden már egy tragédia lehetőségére figyelmeztetett.

Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 7. macs 2012.05.17. 10:57

6. Kisg,
A tavaly év végi és az idei év eleji, jellemzően lakossági betétkivonás és külföldi betételhelyezés nagyságáról pontos számot a Magyar Nemzeti Bank eddig nem közölt, korábbi becslések 120 és 400 milliárd forint közé tették az ebben az időszakban mért tőkekiáramlást.
És hozzátenném, hogy azok akiknek euróban van a jövedelme/bevétele, azt haza se hozza. Sopronban beszélgettem egy Ausztriában dolgozó hölggyel, ő is ezt mondta. Csak annyit vált át, amennyi a folyó kiadásaira kell. És megjegyzem, számára nagyon kellemes a 290-300 Ft/Euró árfolyam. :-)

Moderálásra küldöm 6. Kisg 2012.05.17. 06:32

Macs, értem én, tudom is, de nem százmilliárdokról beszélünk... Annyi az összmagyarnak nincs még álmában sem, amennyit a cikk említ, hogy a görögök MÁR kivettek... És még ha az országok lakosságának arányában nézzük, akkor sem.

Moderálásra küldöm 5. Egyolvasó 2012.05.17. 05:29

Majd mi "magyarok" befizetjük az Eu-s bankokba a Görögök hiányát.

Moderálásra küldöm 4. bambinaXX 2012.05.17. 00:38

2. hidd el, akinek van - annak marad..
3. nem is jártak jól vele!

Moderálásra küldöm 3. macs 2012.05.16. 20:46

2. Kisg,
nem, valóban nem kéne félniük, mert nagyon sokan már tavaly decemberben kivitték a pénzüket Ausztriába vagy Szlovákiába, de tudok olyanról aki otthon őrzi a széfbe.

Moderálásra küldöm 2. Kisg 2012.05.16. 17:07

Honnan a fenében van a görögöknek ennyi megtakarított pénze??? Évek óta folyamatos a hiszti, hogy így válság, meg úgy megszorítás. Az EU azóta ömleszti a pénzt Görögországba. Ilyen segély, olyan támogatás. Ha ez itt Magyarországon lenne, a bankoknak nem kellene félniük a hazai betétesek rohamától :-(((

Moderálásra küldöm 1. lj510126 2012.05.16. 15:56

Az EU-nak sokkal nagyobb szüksége van Görögországra, mint a görögöknek az EU-ra, ezért felesleges az aggodalom.

Se Görögországot nem fogják kizárni az EU-ból, de még az eurót is meghagyják Görögországban fizetési eszközként.Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...