Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Menekítik a görögök a bankokból a pénzüket

A görögök tömegesen menekítik ki a bankokból a megtakarított eurókat.

Nő az aggodalom Görögországban, hogy a betétkivonás valóságos bankok elleni rohammá válik, ahogy nő a lakosság félelme az államcsődtől.

A görögök a hét egyetlen napján 1 milliárd euróval csapolták meg bankszámláikat. Egyelőre nem állnak ugyan hosszú sorok a pénztárablakok előtt, de a bankoknak komoly nehézségeik vannak.

Papuliasz elnök figyelmeztette a pártok vezetőit, hogy veszedelmes folyamatok indulhatnak el, és a betétesek nagy összegeket vesznek ki az automatákból vagy utalnak át külföldi számlákra. A polgárok nagy összegű készpénzt tartanak otthon, attól tartva, hogy ha az ország elhagyja az euróövezetet, az ismét bevezetendő drachma értéke rohamosan csökkenni fog.

Hétfőn, amikor drámai tárgyalások folytak a pártok közt a kormányalakításról, bankárok szerint 900 millió eurónyi magánbetétet számoltak fel.

A görög központi bank adatai szerint a bankoknál elhelyezett magánbetétek a 2010 januári 195 milliárd euróról idén márciusig 140 milliárdra csökkent.

Korábbi jelentések szerint a görög pénzintézeteket 50 milliárd euró értékben kell feltőkésíteni. Ebből 25 milliárd áll rendelkezésre az EU pénzügyi stabilitási alapjából (EFSF), és ebből 18 milliárdot a görög állami televízió szerdai értesülése szerint átutalnak a bankoknak.

Korábban írtuk:

Görögországban a lakosság növekvő mértékben veszi ki a bankokból euróban tartott készpénzét, nyilvánvalóan attól való félelmében, hogy az ország euróövezetből történő esetleges távozása drasztikus pénzromlást von maga után.

Ezt Karolosz Papuliasz államfő közölte a parlamenti pártok vezetőivel kedden, amikor egy esetleges szakértői kormány felállításáról folytatott velük eredménytelenül végződő tárgyalásokat. Elmondta, hogy a görög nemzeti bank elnöke, Jeórjiosz Provopulosz tájékoztatása szerint hétfőn az emberek mintegy 700 millió eurót vettek ki a bankokból.

"Provopulosz úr azt mondta nekem, hogy nincs pánik, de nagy a félelem, amely pánikba csaphat át" - mondta az elnök a tárgyalásról készült jegyzőkönyv szerint. A jegybankelnök arra számít, hogy a helyzet a következő hetekben tovább romolhat.

A görögök már hónapok óta folyamatosan veszik ki a pénzintézetekből megtakarításaikat, de ez a folyamat eddig rendezett keretek között zajlott, a bankfiókok előtt nem alakultak sorok.

Tavaly ősszel, mielőtt egységkormány alakult a konzervatív és a szocialista, valamint több kisebb párt részvételével, a pénzügyi válságtól megrettenve a tehetős görögök mintegy 200 milliárd eurót menekítettek külföldre.

Kedden kudarcot vallott az utolsó kísérlet is arra, hogy a május 6-i előre hozott választások nyomán új kormányt alakítsanak Görögországban. A pártvezetőkkel tartott egyeztetésen megbukott az államfőnek az a javaslata, amely szakértői kormány megalakítását célozta. A következő lépésként júniusban új választásokat kell tartani. Amennyiben a radikális pártok, amelyek az eddigi kormány takarékossági csomagját elutasítják, a választásokon tovább erősödnek, az országot a nemzetközi segély leállítása és ennek nyomán államcsőd fenyegeti. Küszöbön áll az euróövezetből való kilépés is. Papuliasz kedden már egy tragédia lehetőségére figyelmeztetett.

Olvasóink írták

 • 7. macs 2012. május 17. 10:57
  „6. Kisg,
  A tavaly év végi és az idei év eleji, jellemzően lakossági betétkivonás és külföldi betételhelyezés nagyságáról pontos számot a Magyar Nemzeti Bank eddig nem közölt, korábbi becslések 120 és 400 milliárd forint közé tették az ebben az időszakban mért tőkekiáramlást.
  És hozzátenném, hogy azok akiknek euróban van a jövedelme/bevétele, azt haza se hozza. Sopronban beszélgettem egy Ausztriában dolgozó hölggyel, ő is ezt mondta. Csak annyit vált át, amennyi a folyó kiadásaira kell. És megjegyzem, számára nagyon kellemes a 290-300 Ft/Euró árfolyam. :-)”
 • 6. Kisg 2012. május 17. 06:32
  „Macs, értem én, tudom is, de nem százmilliárdokról beszélünk... Annyi az összmagyarnak nincs még álmában sem, amennyit a cikk említ, hogy a görögök MÁR kivettek... És még ha az országok lakosságának arányában nézzük, akkor sem.”
 • 5. Egyolvasó 2012. május 17. 05:29
  „Majd mi "magyarok" befizetjük az Eu-s bankokba a Görögök hiányát.”
 • 4. bambinaXX 2012. május 17. 00:38
  „2. hidd el, akinek van - annak marad..
  3. nem is jártak jól vele!”
 • 3. macs 2012. május 16. 20:46
  „2. Kisg,
  nem, valóban nem kéne félniük, mert nagyon sokan már tavaly decemberben kivitték a pénzüket Ausztriába vagy Szlovákiába, de tudok olyanról aki otthon őrzi a széfbe.”
 • 2. Kisg 2012. május 16. 17:07
  „Honnan a fenében van a görögöknek ennyi megtakarított pénze??? Évek óta folyamatos a hiszti, hogy így válság, meg úgy megszorítás. Az EU azóta ömleszti a pénzt Görögországba. Ilyen segély, olyan támogatás. Ha ez itt Magyarországon lenne, a bankoknak nem kellene félniük a hazai betétesek rohamától :-(((”
 • 1. lj510126 2012. május 16. 15:56
  „Az EU-nak sokkal nagyobb szüksége van Görögországra, mint a görögöknek az EU-ra, ezért felesleges az aggodalom.

  Se Görögországot nem fogják kizárni az EU-ból, de még az eurót is meghagyják Görögországban fizetési eszközként.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem bírta a vizsgálatot, lemondott egy olasz államtitkár

Adócsalási-botrány miatt lemondott az olasz kormány egy államtitkára. Tovább olvasom