Délmagyar logó

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 18°C | 33°C Még több cikk.

˝Mérges˝ lesz a Kígyó éve az ázsiai csillagjósok szerint

A bizonytalanság és turbulenciák jegyében háborúk lesznek és szétesik az euróövezet – jósolják kínai asztrológusok.
Beköszöntött az újév Kínában, megkezdődött a kígyó éve

Beköszöntött a kígyó éve Kínában, mégpedig az égre festett szikrázó csillagokkal, ezüst, arany és vöröses fényekkel, a földön sortűzként ropogó petárdafüzérek fülsiketítő robajával.

Vasárnaptól tizenöt napon át (a tavaszünnepet lezáró lampion ünnepig), kisebb-nagyobb intenzitással a mindennapok részévé válik Kínában az éjszakai tűzijátékok látványa, amelyhez maga a lakosság vásárolja meg a pirotechnikai eszközöket alkalmi elárusító bódékban. Ebben az időszakban mindenütt fénycsóvák, gömbök, arany esők láthatók, kíséretük visító, durrogó zaj és füst.

A fővárosban ugyanakkor önmérsékletre hívták fel az embereket, hogy a levegőt és - a hátramaradó kiégett szeméttel - a környezetet a lehető legkisebb mértékben szennyezzék. Tavaly 170 tonna szemetet gyűjtöttek össze csak az újévet köszöntő éjszaka után.

Kína legnagyobb családi ünnepének estéjén roskadásig tele vannak az asztalok, a családtagok, akik többnyire csak ezen alkalommal gyűlnek egybe, már túl vannak az érkezéskori ajándékozáson, s készülnek a következő napok további rokonlátogatásaira, a szabadtéri szórakozásokra, például vattacukros, ringlispiles vásári mulatozásra.

Az idei hivatalos 40 napos ünnephez kapcsolódó utazási periódus január 26-án kezdődött. Ennek során több mint 3 milliárd 400 ezer utazásra számítanak. A vonatok és a buszok mentesítő járatokkal 225 millió, illetve 3,1 milliárd utazást fognak lebonyolítani, amivel elérik az országos kapacitás 99 százalékát.

Kínában még szombaton is három és félmillió ember szállt vonatra, a húszmilliós Pekinget már kilencmillióan hagyták el, közülük 2,7 millióan repülővel. Az utazási statisztikákból arra következtetnek, hogy minden harmadik pekingi vidékről származik.

A február tizedikével kezdődő tavaszünnephez Kínában hét nap hivatalos szabadság jár, de a "normális élet" visszaállásához általában legalább két hétre szükség van. A boltok, üzemek, gyárak leállnak, dolgozóik majd folyamatosan térnek vissza a munkahelyeikre. A politika, a diplomácia ugyancsak takarékra áll.

Korábban

"Mérges" lesz a kígyó éve: a bizonytalanság és turbulenciák jegyében háborúk lesznek és szétesik az euróövezet – jósolják kínai asztrológusok. A dél-koreai rapper, Psy azonban ugyanolyan sikeres lesz szerintük, mint 2012-ben.

A kínai naptár szerint február 10-én kezdődik a kígyó éve, és a vízzel társul: számos katasztrófát hozhat magával az - Ázsiában nagy tekintélynek örvendő - csillagjósok szerint.

A korábbi kígyó éveiben történtek a szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások (2001), a vérbe fojtott Tienanmen téri demokratikus mozgalom (1989) és a Pearl Harbour elleni japán támadás (1941) – emlékeztetnek.

"Ez a katasztrófák éve… Sok dolog nem fog jól alakulni" – figyelmeztetett Tan Hun Jong, a Way OnNet Group geomanciával (a tájformálást a Föld éltető erejével összhangba hozni igyekvő kínai művészet) foglalkozó cég munkatársa. "Az euróövezetet szétesés fenyegeti, gondok lesznek az euróval" – tette hozzá az 59 éves csillagjós, aki szerint a május lesz a legveszélyesebb hónap.

A víz a félelmet jelképezi. Pontosan a tűz felett van, amely az öröm és a derűlátás kifejezője. A két elem közötti szembenállás májusban nyilvánul meg a jósok szerint.

Csou Hon-ming hongkongi asztrológus szerint Kína és Japán májusban rövid időre összecsap, mint két egymásnak feszülő kígyó. A két ország között egy kínai-tengeri lakatlan szigetcsoport miatt éleződött ki a viszony 2012-ben.

A világ tőzsdéin az árfolyamok a kígyó nyomvonalához hasonlítanak majd – jósolta Mak Ling-Ling hongkongi fengsuj mester. Az év első fele nyugodt és rugalmas lesz, annál szaggatottabbá válik majd ezután. Mint a kígyó mozgása: gyors, agresszív, ravasz – tette hozzá.

A CLSA brókercég egyik elemzője, Mariana Kou szórakozásból évente készít "fengsujindexet". Szerinte az idei tőzsdei év inkább pozitívan zárul. A kígyó éveit azonban "átalakulások, változások és néha valóságos felfordulások jellemzik, akárcsak a gyakran vedlő kígyót". Az előző kígyó évében, 2011-ben például a hongkongi tőzsdeindex több mint 33 százalékot zuhant.

Minden azonban nem alakul rosszul. Az új kínai vezető, Hszi Csin-ping például békésen ül márciusban a világ második legnagyobb gazdasága elnökének a székébe. Az egészségére azonban ügyelnie kell: "eleshet, ha novemberben utazik" – jegyezte meg Chou Hon-ming, aki azt tanácsolja az új kínai vezetőnek, ősszel ne utazzon Oroszországba és Európába.

Psynak azonban nincs oka aggódni: Gangnam Style című világslágere ugyanolyan siker lesz, mint 2012-ben volt – vélte Csou.

A kínai naptár 60 éves ciklusokra oszlik. A tizenkét állatjegy alkotta ciklusban a kígyó a hatodik helyen áll. A kígyó éve 2013. február 10-től 2014. január 30-ig tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megbénította a hóvihar az Egyesült Államok északkeleti részét

Szombat estére elvonult a hóvihar nyugatra, de átlagosan 90 centiméteres hótakarót hagyott maga… Tovább olvasom