Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Mladic hétfőn vagy kedden már Hágában lesz

Szerbia - Valószínűleg hétfőn vagy kedden adják ki Ratko Mladicot a szerb hatóságok a Nemzetközi Törvényszéknek (NT) - közölte Mehmet Güney, a hágai székhelyű bíróság elnökhelyettese.
Az Anadolu hírügynökségnek nyilatkozva Güney azt mondta, hogy a srebrenicai népirtással és Szarajevó lövetésével vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnok vélhetően hétfőn vagy kedden érkezik Hágába, és a nemzetközi joggal összhangban azonnal megjelenik a bíróság előtt. Azután szállítják Hágába, hogy lezajlottak a kiadatással kapcsolatos orvosi, adminisztratív és pénzügyi eljárások.

Güney szerint Mladic pere másfél-két évet vehet igénybe, attól függően, hogy mennyi időt vesz igénybe a szükséges dokumentumok és bizonyítékok beszerzése.

Boris Tadic szerb elnök szombaton a BBC-nek adott interjújában megerősítette: a csütörtökön elfogott Mladicot kiadják Hágának, annak ellenére, hogy az extábornok családja fellebbezett a pénteki döntés ellen.

Bruno Vekaric, a háborús bűnösök ügyében eljáró szerb különleges ügyész helyettese megerősítette, hogy a háromtagú bíróság várhatóan kedden dönt a fellebbezés ügyében. A The New York Times című amerikai napilap vasárnapi internetes kiadásában megjelent interjúban Vekaric azt mondja, hogy Mladic "viszonylag" jó egészségnek örvend, tisztában van azzal, mi zajlik körülötte, bőbeszédű, érzelmes, és kifakad, amikor a gyerekeiről beszél.

"Mindent ért, és mindenről beszél" - mondja Vekaric, akinek az a benyomása, hogy semmilyen akadálya nincsen a per lefolytatásának. Mladic rokonai azért túlozzák el egészségi problémáit, hogy késleltessék kiadatását.

"A védelem stratégiája az, hogy ő (Mladic) beteg. Ez nem igaz" - mondta Vekaric. Hozzátette, hogy a biztonsági erők titokban szállítják majd Mladicot Hágába, elkerülendő a demonstrációkat vagy az erőszakcselekményeket.

Vekaric szerint a bírósági kihallgatáson Mladic nem ejtett szót Srebrenicáról. Első szava azt volt, hogy "semmi baja a horvátokkal és muzulmánokkal", s hogy "szörnyű idők jártak akkoriban". Az ügyész szerint Mladic azt mondta neki: soha nem ölt meg senkit, de felelősségre kell vonni mindenkit, aki gyilkolt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németország 10 év múlva lemond az atomenergiáról?

Németország - Németországnak 10 év múlva végérvényesen le kell mondania az atomenergiáról. Ezt… Tovább olvasom