Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Most először németül is elhangzott a belga király karácsonyi beszéde

A belga uralkodók közül elsőként nemcsak franciául és hollandul, hanem németül is elmondta teljes karácsonyi beszédét Fülöp király.
Belgium uralkodói általában francia és holland nyelven tartják meg beszédeiket, és vélemények szerint Fülöp király az ország egységét akarta hangsúlyozni azzal, hogy németül, a harmadik hivatalos nyelven is hosszasan szólt alattvalóihoz.

A nyugat-európai országban hozzávetőleg 80 ezer németajkú él, többségük Belgium Németországgal határos vidékén.

A trónt pár hónapja elfoglaló uralkodó apja, II. Albert mindössze pár mondatra szorítkozott, ha hivatalos alkalmakkor németül is megszólalt.

A mindenkori király hagyományosan az egység jelképe a két nagy csoportra, a francia nyelvű vallonokra és a hollandul beszélő flamandokra oszló monarchiában. Ennek megfelelően Fülöp karácsonyi beszédében az összetartozást hangsúlyozta, és kijelentette: szándékában áll folytatni és elmélyíteni az eltérő nyelveket beszélő csoportok közötti párbeszédet.

Az uralkodónak kissé vontatott kiejtése miatt több mint nyolc percre volt szüksége ahhoz, hogy üzenetét németül tolmácsolja. Összehasonlításképpen: franciául alig hat perc alatt mondandója végére ért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százezrek maradtak áram nélkül a viharos idő miatt Franciaországban és Nagy-Britanniában

Kanadában és az Egyesült Államokban továbbra sem állt helyre az áramellátás
Tovább olvasom