Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Négy millió depressziós Németországban

A válogatott labdarúgó kapus, a 32 éves, hannoveri Robert Enke súlyos depresszió miatt elkövetett öngyilkossága hívta fel a figyelmet arra, hogy meghaladja a 4 milliót a depressziós betegek száma Németországban.
Szakértők vélekedése szerint a tényleges szám azonban ennek duplája, mintegy 8 millió lehet, a depressziósok mintegy fele ugyanis egyszerűen nem mer és nem is akar elmenni orvoshoz. Ennek kapcsán az idézett szakértők csütörtökön rámutattak: valójában egy gyors ütemben terjedő, de előszeretettel eltitkolt népbetegségről van szó. Ráadásul - mint azt a müncheni Max Planck Pszichiátriai Intézet igazgatója nyilatkozta - "külön kategóriát" jelentenek azok, akiknek az örökölhetőség vagy más okok miatt "csak" hajlamuk van a betegségre. Florian Holsboer professzor szerint ők is veszélyeztetettek.

Az egészségügyi minisztérium hivatalos nyilvántartása szerint az akut depressziós betegek száma 4 millió fölött van. Az illetékesek szerint a nők gyakrabban betegszenek meg depresszióban, mint a férfiak, utóbbiak körében azonban jóval gyakoribb a depresszió miatt elkövetett öngyilkosság.

A szakértők szerint különböző génvariációk növelik a depresszió kockázatát, a kiváltó okot azonban gyerekkori "élmények", illetve különféle sorscsapások jelenthetik. Mindennek ellenére a tényleges okok feltáratlanok, és ennek megfelelően a diagnózis és a terápia is nehéz. Sok beteg nem csupán vagy nem elsősorban búskomorságban, illetve levertségben szenved, hanem sokkal inkább testi, fizikai panaszai vannak, mint például gyomor-, fej- és hátfájás.

A hamburgi egyetemi klinika pszichoszociális orvosi központjának vezetője szerint ugyanakkor az elmúlt időszakban javultak a depresszió kezelésének lehetőségei. Dieter Naber szerint akut esetekben a különböző antidepresszánsok rendkívül hatékonyak lehetnek, és mellékhatásaik sem olyan kellemetlenek, mint korábban.

Különösen a férfiak azok azonban, akik felettébb nehezen veszik igénybe az orvosi segítséget. Ez is magyarázza, hogy körükben - a kezeletlen depresszió miatt - magasabb az öngyilkossági kísérletek és az öngyilkosságok veszélye. A súlyos depresszióban szenvedők ugyanakkor - nemtől függetlenül - szinte száz százalékban gondolnak az öngyilkosságra.

A mai társadalmi követelmények, a könyörtelen verseny, illetve a maximális teljesítmény, az állandó bizonyítás kényszere a szakértők szerint kedveznek a depresszió kialakulásának. A kudarctól való félelem ugyanis sok esetben éppen nem ösztönző, hanem ellentétes hatást válthat ki. Ahogy ez Robert Enke esetében is történt.

Azaz a jövőben a depresszió elleni harc érdekében az orvosoknak, a gyógyszereknek, a pszichoterápiának és nem utolsósorban az egymásra való odafigyelésnek még nagyobb szerepe lesz.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2009. november 12. 21:28
    „Ezek jó része itteni cigány (török, afgán, iráni, stb.).

    A németek meglehetősen kiegyensúlyozottak, köszönhetően az itteni szocializmusnak (azaz aki dolgozik, az jól él és az évi 6-7-8 hét szabadság alatt nincs ideje depresszióssá válni Tájfődön és Mallorcán.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fehér Ház munkahelyteremtési fórumot rendez

A washingtoni Fehér Ház munkahelyteremtési fórumot rendez decemberben - jelentette be Barack Obama… Tovább olvasom